Vastus on üllatavalt lihtne. Selleks olgu sinu toidulaual toidud kõigist kuuest toidugrupist: köögiviljad, sh kaunviljad, puuviljad ja marjad, teraviljatooted (eriti täisteratooted) ja kartul, piimatooted, pähklid, seemned ja õliviljad ning lisatavad rasvad ning kala, muna ja liha. Seega mõtle, kui sageli sa neid toiduaineid varieerid ja millise kvaliteediga toit sinu taldrikul on? Lisa igasse päeva väike kogus seemneid ja pähkleid, lisa toidule kaunvilju, valmista võimalikult palju toitu ise (vähendades valmistoidu osa), kasuta mõõdukalt kvaliteetseid õlisid ning lisa igale toidukorrale värviline valik köögivilju.
Lihtsad soovitused ajutöö toetamiseks.
Jälgi taldrikureegli abil oma menüü tasakaalustatust
Tasakaalustatud ja mitmekeses toidusedelis on koguseliselt suurem rõhk taimset päritolu toidul (köögiviljad (sh kaunviljad), marjad, puuviljad, täisteraviljatooted, kartul, pähklid-seemned) ning mõõdukalt on esindatud head asendamatute amino- ja rasvhapete allikad nagu kala, muna, maitsestamata piimatooted ja (linnu)liha. Kuigi suhkur ja magusad toidud ning joogid tekitavad meis heaolutunnet, võiks magusad ja soolased näksid (suhkur, mesi, maiustused, šokolaad, küpsised, saiakesed, kartulikrõpsud jms), karastus- ja energiajoogid ning ultratöödeldud (kiir/valmis)toidud moodustada vaid väga väikse osa toidusedelist, võimalusel võiks need üldse oma menüüst välja jätta.
Taldrikureegel aitab sul jälgida, kui tasakaalus sinu toitumine on. On seal piisavalt köögivilju või on suurem just liha osakaal? Välistades teraviljade osa või liialdades lihatoodetega, on ka makrotoitainete saamine suure tõenäosusega ebasoovituslikus suhtes. Köögiviljad (sh kaunviljad), puuviljad ja marjad ning teraviljatooted on olulised süsivesikute ja kiudainete allikad ning omavad olulist rolli meie energiataseme hoidmisel.