Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Just see dieet võib aeglustada aju vananemist

Copy
Neuronühendused ajus.
Neuronühendused ajus. Foto: Shutterstock

​Uus uuring näitab, et veresuhkru taseme hoidmine madalal võib olla määrava tähtsusega aju vananemise aeglustamisel. Rahvusvahelise teadlaste meeskonna töö tõstab esile seose madalamate veresuhkru näitajate ja aju väiksema kokkutõmbumise ning neuronite kaotuse vahel, mis vananedes tavaliselt esineb.

Uuring hõlmas 224 osalejat, kelle keskmine vanus oli 51 aastat ja kes olid kas rasvunud või kellel oli kõrgenenud rasva tase veres. Osalejad jagati kolmeks grupiks: üks järgis Vahemere dieeti, teine grupp järgis rohelist Vahemere dieeti (rohkem taimi, vähem liha), kolmas järgis tavalist tervislikku dieeti.

18 kuud kestnud katse tulemusena selgus, et just rohelist Vahemere dieeti järginud osalejad kogesid kõige vähem ajukoe kulumist. Teadlaste sõnul võivad taimsed toidud, mis sisaldavad polüfenoole, vähendada aju põletikku, mis on mälu säilitamiseks ülioluline, kirjutab Science Alert

«Eriti madal veresuhkru tase koos tervisliku toitumise ja kehalise aktiivsusega näib toetavat nooremat aju,» sõnas uuringu juhtautor, epidemioloog Iris Shai Ben-Gurioni ülikoolist.

Kuigi otseseid põhjuslikke seoseid pole võimalik kinnitada, viitavad tulemused selgelt, et taimepõhised Vahemere dieedid, eriti madala suhkrutasemega, võivad aju vananemist aeglustada. See võib aidata vähendada kognitiivse languse ja neuroloogiliste haiguste riski.

Uuring avaldati ajakirjas American Journal of Clinical Nutrition. 

Tagasi üles