/nginx/o/2025/01/24/16612614t1h9ad9.jpg)
Teadlased on loonud uue dieedi, mis on inspireeritud tööstusvabade ühiskondade toitumisharjumustest, ning see aitab oluliselt vähendada krooniliste haiguste tekkeriski. Samuti plaanitakse jagada selle dieedi retsepte avalikkusele.
Teadlased on loonud uue dieedi, mis on inspireeritud tööstusvabade ühiskondade toitumisharjumustest, ning see aitab oluliselt vähendada krooniliste haiguste tekkeriski. Samuti plaanitakse jagada selle dieedi retsepte avalikkusele.
Tööstusriikides levinud dieet, mis sisaldab palju töödeldud toite ja vähe kiudaineid, on märkimisväärselt suurendanud rasvumise, diabeedi ja südamehaiguste levikut.
Ajakirjas Cell avaldatud uuring näitas, et tööstusvabade kogukondade toitumisharjumusi jäljendav dieet andis kolmenädalase inimkatse jooksul järgmised tulemused:
See käis käsikäes positiivsete muutustega soolestiku mikrobioomis, mis mängib olulist rolli seedimises, immuunsüsteemis ja ainevahetuses. Uuringu viis läbi rahvusvaheline teadlaste meeskond, mida juhtis professor Jens Walter Corki ülikoolist. Katse viidi läbi Alberta ülikoolis Kanadas, kus Walter varem töötas.
Professor Walter selgitas, et industrialiseerimine on kahjustanud meie soolestiku mikrobioomi, suurendades krooniliste haiguste riski. Selle vastu töötati välja NiMe dieet (Non-industrialized Microbiome Restore), mis jäljendab traditsioonilisi toitumisharjumusi ja sisaldab kasulikku bakterit Lactobacillus reuteri, mida leidub sageli Paapua Uus-Guinea elanike soolestikus, kuid harva tööstusriikide elanike mikrobioomides.
Uuring näitas, et NiMe dieet parandas tööstusliku dieedi poolt kahjustatud mikrobioomi omadusi, vähendades põletikulisi baktereid ja geenide aktiivsust, mis kahjustavad soolestiku lima. Muutused mikrobioomis olid seotud kardiometaboolsete näitajate paranemisega.
Dr Anissa Armet Alberta ülikoolist lisas, et NiMe dieedi retseptid jagatakse tasuta Instagramis (@nimediet) ja Facebookis ning peagi ilmub ka veebipõhine kokaraamat, et teha need retseptid kõigile kättesaadavaks.