Päevatoimetaja:
Marilin Vikat

Mida tähendab kodune toiduhügieen?

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toimetaja: Eger Ninn
Copy
Artikli foto
Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Tervise arengu instituudi toitumisportaal toitumine.ee tõi välja peamised nõuanded, mida tuleks toiduhügieeni puhul silmas pidada.


1. Jälgi toidu pakendil olevat säilimisaega.
«Kõlblik kuni» kuupäevaga toitu ei tohi pärast pakendile märgitud kuupäeva tarvitada. «Parim enne» kuupäevaga toitu tohib tarvitada pärast pakendile märgitud kuupäeva möödumist vaid juhul, kui see toit on kvaliteetne. Tuleb meeles pidada, et sageli ei ole sellise toote omadused enam head.

2. Toidu säilitamisel jälgi tootja poolt ette nähtud temperatuuri.
Poest koju jõudes pane jahutatud ja külmutatud toidud võimalikult kiiresti külmkappi, järgides ettenähtud temperatuuri.

3. Enne toidu valmistamist pese käsi.
Pese käsi ka toidu valmistamise ajal, näiteks pärast toore toiduga kokkupuutumist või kui katkestad toidutegemise muude toimingute tõttu.

4. Pese hoolikalt värskelt tarbitavaid puu- ja juurvilju.

5. Ära külmuta sulanud toitu uuesti, vaid valmista sellest kuumtöödeldud roog.

6. Väldi toore ja töödeldud toidu kokkupuudet.
Töödeldud toit võib toore toiduga kokku puutudes saastuda.

7. Jälgi tootja soovitusi toidu valmistamiseks.
Loe hoolega pakendilt tootjapoolseid soovitusi toidu valmistamiseks ja töötlemiseks.

8. Kuumuta toitu vähemalt 75 kraadi sisetemperatuurini.
Toidu taaskuumutamisel ei piisa toidu soojendamisest, kuna temperatuur vahemikus 10–60 °C on soodne paljude mikroorganismide kasvuks.

9. Jahuta kuumtöödeldud toitu enne külmkappi asetamist.
Kuum toit tõstab külmkapi sisetemperatuuri. Jäta külmkapis toitude vahele ruumi, et õhk saaks vabalt ringelda.

10. Hoia köök ning köögi tööpinnad, -vahendid ja toidunõud puhtana.
Toit võib kergesti saastuda ühiste tööpindade ja -vahendite (lõikelauad, noad) kasutamisel. Kasuta toore ja töödeldud toidu töötlemisel erinevaid tööpindu ja -vahendeid või puhasta neid hoolikalt.

Tagasi üles