Millistelt esemetelt on tõenäolisim püüda mõni viirusnakkus?

Tiina Kaukvere
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ostukorvilt võib saada pisiku.
Ostukorvilt võib saada pisiku. Foto: Elmo Riig / Sakala

Rootsi väljaanne Dagens Nyheter uuris, millistelt igapäevaelus kasutuses olevatelt esemetelt on kõige tõenäolisem pisikuid korjata. Uuringu tulemused olid mõnevõrra üllatavad.

Viirused on rootslased haardesse võtnud ja ebatavaliselt palju inimesi on haigestunud grippi, kirjutab Dagens Nyheter. Levib ka talvine oksetõbi.

Sellepärast korraldas väljaanne katse, kus mõõdeti, kui palju baktereid esineb igapäevaelus kasutuses olevatel esemetel.

Selgus, et kõige tõenäolisemad kohad mõne viirusnakkuse püüdmiseks on ostukorvide sangad ja ostukärude käepidemed. Samuti võib viiruse üles korjata kontoris olevalt kohvimasina nupult.

«Kohvimasin oli üllatav,» arvas hügieeni õppejõud Marie-Louise Danielsson Tham.

Kohvimasina kasutamine eeldab, et inimestel on kontoris puhtad käed. Danielsson Tham lisas, et poed peaksid mõtlema, kuidas ostukorve puhastada.

Baktereid oli rohkem ka WC-poti nupul, ukselinkidel, ühistranspordi käepidemetel ja mobiiltelefonidel.

Kuidas haigestumist vältida? Danielsson Tham soovitab eelkõige käsi pesta kohe koju saabudes ja kindlasti enne söömist. Samuti ei tohiks ühissõidukis näo piirkonda puudutada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles