Eesti talupojatoiduks peetud verikäkki tuntakse hästi ka Suurbritannias ning sealse meedia kinnitusel on tegu tõelise supertoiduga.
Eestlaste üks rahvusroogi tunnistati supertoiduks
Daily Maili ajakirjanik Anucyia Victor koostas nimekirja 16 supertoiduainest, millele ta ennustas 2016. aastal suurt edu, kirjutab Telegraph. Vetikate, avokaado ja mustade ubade kõrval oli selles nimekirjas ka verikäkk.
«Selles on palju valku, kaaliumi, kaltsiumit, magneesiumi ja see on praktiliselt süsivesikute vaba – nii et on suur tõenäosus, et see kaob poeriiulitelt lennult,» kirjutas ta. Ka teeb verikäki kasulikuks suur raua ja tsingisisaldus. Tegu on toitainetega, millest jääb tänapäeva toidulauas puudu, kuid mida on vaja aneemia vältimiseks ja vererakkude tugevdamiseks.
Darren Beale portaalist MuscleFood.com rääkis, et juba eelmisel aastal oli näha, kuidas tervislik toitumine saavutas uue taseme ning sel aastal on oodata selle veelgi suuremat laienemist. Tema sõnul t on huvitav jälgida, kuidas inimesed muudavad oma toitumist sõltuvalt uuest infost.
«Mõned toiduained on juba mõnda aega teada nagu avokaado või maca juur, kuid teised nagu näiteks seened ja verikäkk on tõelised üllatajad,» sõnas Beale. Ta lisas, et on hea, kui uued uuringud toovad esile toitude seni varjul olnud omadusi ja nüüd jääb üle vaadata, kuidas trendikaks need saavad.
Vähemalt üks briti lihunik kinnitas, et verikäkk müüki on tõusuteel. Stornoway's Charles Macleod lihapoe juhataja Lorna Maclennan rääkis, et verikäki tellijate arv on kasvanud. «Jaanuar on tavaliselt üsna vaikne, kuid meil on 100 tellimust ja neid tuleb aina juurde,» rääkis Maclennan. Nende ostjate huvi verikäki vastu on kasvanud alates 2013. aastast, kui Stornoway verikäkile anti geograafiline tähis.
Geograafiline tähis näitab, et kaup või teenus on pärit teatud geograafiliselt alalt ja kauba või teenuse ning selle valmistamise või teenuse osutamise koha vahel on oluline omaduslik seos.