Diagnoosimata HIV naistel võib tuua orbude probleemi

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naistel kui emadel on HIV varajane avastamine väga oluline.
Naistel kui emadel on HIV varajane avastamine väga oluline. Foto: SCANPIX

Täna peetakse Tallinnas naiste ja HIV teemalist foorumit, millega tahetakse muu hulgas rõhutada seda, et naised kui emad peaksid HIV ennetamisel ja nakkuse varajasel avastamisel olema erilise tähelepanu all.

Foorumi eestvedajaks on Eesti Infektsioonhaiguste Selts. Seltsi juhatuse esimees Matti Maimets rääkis, et teemale juhitakse tähelepanu seoses läheneva emadepäevaga. Nimelt on Eestis juba ette tulnud juhtumeid, kus HIVi tagajärjel surnud noorest naisest jäävad järele väikesed lapsed. «Meil hakkab ühiskonnas tekkima orbude probleem,» tõdes ta.

Maimetsa sõnul saab orbude probleemi siiski ennetada ja selleks tuleb HIVi nakatunud naised leida üles võimalikult vara. «Kui me leiame selle HIV-infektsiooni üles ja paneme nad ravile, siis nad elavad, kasvatavad oma lapsed üles ja need lapsed on suure tõenäosusega HIV-negatiivsed,» selgitas ta.

Lääne-Tallinna Keskhaigla nakkuskeskuse juhata Kai Zilmer märkis, et noortel naistel tuleb HIV-diagnoos sageli ilmsiks rasedusega günekoloogi poole pöördumisel. Kuid ka sellisel juhul on võimalik sünnitada loomulikul teel terve laps.

Siiski on Eestis seni sündinud 38 HIV-positiivset last. Nendel juhtudel on tegemist emadega, kes on meditsiinisüsteemist kõrvale jäänud ning kes pole ravi saanud.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles