Alkoholism võtab Soome eakate seas võimust

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Üle lahe napsu järgi käimine on väga levinud.
Üle lahe napsu järgi käimine on väga levinud. Foto: Tiina Kõrtsini / Õhtuleht

Alkoholismist on saamas tõsine probleem Soome eakate seas, kuna neil on rohkem raha, aga tänu pikenevale elueale ka aastaid selle küüsi sattumiseks.

«Praegu jääb pensionile põlvkond, kes on harjunud pruukima alkoholi. Vanadusega kaasnevad elumuutused nagu pensionile jäämine ja lesepõlv tekitavad tühimiku, mida aitavad täita vägijoogid,» rääkis Ylele Kemis võõrutusprogrammide juhina töötav Mari Sipola.

Eakate alkoholisõltuvus kujuneb välja pea märkamatult. «Alkoholi põhjustatavaid psühholoogilisi ja füsioloogilisi nähte saab ka selgitada kui ealisi iseärasusi,» tõi Sipola välja. Paljude vanemate inimeste jaoks on abi otsimine vastumeelne. Nad on eluaeg pidanud  ise oma eluga toime tulema ja nad ei ole kunagi mõelnud, et võiksid isiklikul teemal abi otsida. «Üldiselt on nii, et selleks ajaks, kui vanem inimene hakkab abi otsima, on olukord juba päris hull ja sellega kaasneb ridamisi probleeme,» rääkis Sipola.
Kui alkoholism kasvab nii eakate meeste kui naiste seas, siis napsutavad vanaprouad teevad seda salaja.

Suureks kasvanud lapsed elavad sageli mujal ega tea, et nende vanemad napsutavad.  «See võib tulla lastele täieliku üllatusena ja nad on väga šokeeritud, kuuldes, et vanematel on alkoholiprobleem,» tõdes Sipola.

Sipola hinnangul vajavad eakad uut tüüpi abi sõltuvusest vabanemiseks. Praegused võõrutusprogrammid pole mõeldud mitte eakatele, vaid pigem noorematele, kes tööl käivad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles