Diabeediravim võib suurendada vähiriski

Siiri Erala
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Diabeedi raviks kasutatav insuliini analoog võib värskete uuringute järgi tõsta vähkkasvajate ohtu.
Diabeedi raviks kasutatav insuliini analoog võib värskete uuringute järgi tõsta vähkkasvajate ohtu. Foto: Aldo Luud / Õhtuleht

Euroopa Ravimiamet teatas, et tegeleb nelja hiljuti avaldatud uuringuga, mis käsitlevad täiskasvanute ja laste diabeedi raviks kasutatavate insuliini analoogide võimalikku seost vähiriskiga.

Peamiselt keskenduvad uuringud insuliinglargiinile, mis on insuliini pika toimeajaga analoog ning  Euroopa Liidus kasutusel Lantuse ja Optinsulini nime all.

Nelja uurimuse tulemused on vastukäivad. Kahes leiti seos insuliinglargiini kasutamise ja rinnavähi riski vahel. Samas ei nähtud seost patsientidel, kes kasutasid insuliinglargiini koos teiste insuliinidega.

Kolmas uurimus näitas annusest sõltuvat seost ravimi kasutamise ja pahaloomuliste kasvajate esinemise vahel. Uurimuse aruanne ei täpsusta, mis liiki kasvajatega oli tegu.

Neljandas uurimuses sarnaseid seoseid ei leitud.

Ravimiameti hinnangul ei saa olemasolevate andmete alusel insuliinglargiini ja pahaloomuliste kasvajate seost  ei kinnitada ega välistada.

Siiski on uuringute tulemused tõstatanud ohusignaali ja teema vajab põhjalikku edasist analüüsi ning sellega hakkab tegelema ameti inimravimite komitee.

Patsientidel, kes insuliinglargiini kasutavad, soovitatakse jätkata ravi nagu seni. Praegu ei ole piisavaid andmeid, mis nõuaksid ravi vahetamist. Kui patsiendid on mures, tuleks nõu pidada oma raviarstiga.

Ravimiamet lubab põhjalike analüüside valmimisel avalikkust tulemustest täpsemalt teavitada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles