Vähk võib emaüsas lapsele üle kanduda

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Teadlased tõestasid, et vähirakud võivad emaüsas veel sündimata lapsele üle kanduda.



Kuigi juhtumid, kus ema ja laps põevad sama vähki, on väga harvad, näitas ühe sellise juhtumi analüüs, et lapsel leukeemiat põhjustanud rakud võisid tulla vaid tema lihaselt emalt, kirjutab

BBC

.

Küsimus, kas ema saab «nakatada» oma sündimata lapse vähiga, on teadlastele mõistatuseks olnud juba sadakond aastat. Teoreetiliselt peaks loote immuunsüsteem hävitama kõik vähirakud, millel õnnestub läbi platsenta lapse vereringesse siseneda.

Samas on dokumenteeritud 17 juhtu, kus ema ja laps «jagavad» sama vähki - tavaliselt leukeemiat või melanoomi.

Värskeim sellealane uuring keskendus Jaapani naisele ja tema lapsele, kellel mõlemal kujunes välja leukeemia. Teadlased kasutasid geneetilise sõrmejälje meetodit, et tõestada, et lapsel leitud leukeemiarakud olid tulnud tema emalt.

Nad näitasid, et mõlema patsiendi leukeemiarakud kandsid identset vähigeeni. Samas õnnestus teadlastel näidata, et laps polnud seda geeni emalt pärinud, mis tähendab, et isolatsioonis poleks sellest seda tüüpi leukeemia välja arenenud.

Järgmisena uurisid teadlased, kuidas vähirakud võisid kahjutustada lapse immuunsüsteemi. Nad leidsid, et vähirakkudest oli puudu DNA, mis mängis otsustavat rolli neile spetsiifilise molekulaarse identiteedi andmisel.

Ilma selleta ei suutnud lapse immuunsüsteem rakke võõrrakkudena identifitseerida ning seetõttu ei hakanud neid ka ründama.

Uurimuse juhtivautor professor Mel Greaves vähiuuringute instituudist ütles, et nii sellel kui ka eeldatavasti teistel analoogsetel juhtudel läbivad vähirakud platsenta ning neil õnnestub lootes pesastuda, kuna nad on selle immuunsüsteemi jaoks nähtamatud.

Samas rõhutas professor Greaves, et vähi ülekandumine emalt lapsele on väga haruldane.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles