Uuring: tervislik toit ei leevenda nälga

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toit
Toit Foto: Elmo Riig / Sakala

Ajakirja Health viimases numbris kirjutatakse, et rangelt tervisliku toidu söömisega käib kaasas pidev näljatunne.

Nälga ei leevenda täielikult ka see, kui tervislikku toitu korralikes kogustes süüakse, kirjutab Geniusbeauty.

Seetõttu söövad tervisliku toidu austajad üha rohkem ja rohkem, et saavutada emotsionaalseks küllastumiseks nimetatud seisundit.

Artikkel põhines uuringul, milles osalejad hakkasid järgima tervisliku toitumise reegleid. Algul tundsid nad oma tervisele kasuks tulevast käitumisest rahulolu, kuid mõne aja pärast tekkis sisemine konflikt selle ja pideva näljatunde vahel.

Lisaks tehti katse, kus kahele osalejategrupile anti sama toitu. Mõnedele osalejatele öeldi, et tegu on tervisliku ja seejuures maitsva toiduga, teistele aga, et toit on lihtsalt tervislik. Pärast vastasid osalejad näljatunnet puudutavatele küsimustele ning selgus, et tervislikuna kirjeldatud toitu söönud inimesed olid näljasemad kui need, kellele anti nii tervislikuks kui ka maitsvaks nimetatud toitu

Katse teises pooles anti osalejatele leiba, mida ühele rühmale kirjeldati tervisliku ja teisele rühmale väga maitsvana. Selgus, et «tervislikku» leiba söönud inimesed tundsid end näljasemana ja sõid rohkem kui need, kellele leiba maitsvana kirjeldati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles