Andunud päikesekummardajaid ohustab nahavähk

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päevitajad
Päevitajad Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Nahaarst Marianne Niin kinnitab, et jutt nahavähist ja äkilisest melanoomist, mida liigne UV-kiirgus enesega kaasa võib tuua, pole sugugi tühiasi.

«Suhtumine on kaunikesti selline, et arstid liialdavad ja hirmutavad nahavähist kõneldes, kuid oht on ikka reaalne,» selgitas Niin, kirjutas Õhtuleht.

«Ega UV-kiirguse toime nahale ei avaldu kohe, et lähed päikese kätte ja hommikul on kasvanud sulle suur kasvaja,» jätkab ta.

Kõige kiiremini võivad tagajärgi sõna otseses mõttes omal nahal tunda saada näiteks kontoriinimesed, kes nädal otsa sisetingimustes töötavad ja siis nädalavahetusel päikesest maksimumi võtavad - nemad saavad vahelduvad, kuid väga suured ultraviolettkiirguse doosid.

«Järjest nooremad haigestuvad, kuid see sõltub paljuski elustiilist ehk siis – solaarium ja reisid ja pikalt päevitamine,» ütleb Niin ja lohutab siiski, et kui muundunud pigmendilaik kohe alguses eemaldada, siis ei pruugi see millekski saatuslikuks kujuneda.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles