Rookijad turgutagu ennast lumeingleid tehes

Piret Lakson
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pildil lumeingel.
Pildil lumeingel. Foto: Elmo Riig

Füsioterapeut Hannela Metsma sõnul tuleks enne lumekühveldamist lihased korralikult soojaks võimelda. Lumerookimise ajal aitab selja koormust vähendada aga pikali viskamine.

«Tehke enne labida pihku võtmist veidi aega kiirkõndi või paigalmarssi ja käteringe,» rääkis Metsma ajalehele Pealinn.

Soojendus enne rasket pingutust vähendab vigastuste riski tunduvalt. Pärast soojendust tasub venitada reie tagakülje lihaseid, et vajadusel oleks kergem puusadest kummardada.

Aga harjutusi võib teha ka lumelabidaga. «Hoidke labidat kahe käega kinni, tõstke see pea kohale, seejärel hoidke enda ees, et õlalihased läheksid lahti. Võib teha ka kergeid kerepöördeid ja labidat ees hoida,» õpetas Metsma.

Kindlasti peab tegema ka kükke, et jalalihased saaksid soojaks ja tööle hakkaksid tuhara-, selja- ning kõhulihased. Kui kõigi nende õpetuste järgi käituda, mõjub lumekoristamine nagu hea treening.

Metsma kinnitusel ei tohi labidaga tööd teha end lume järele küürutades. «Painutage end lund tõstes rohkem puusadest ja põlvedest, ja jälgige, et selg oleks sirge,» rääkis Metsma.

Mida raskem on labidatäis, seda lähemalt tuleks haarata labida varrest. «Tõstke jalalihaste jõuga, visates pöörake kaasa terve kehaga, mitte ainult seljast – kumera seljaga pööramine on seljale kõige suurema vigastusriskiga liigutus. Pigem astuge mõni samm ja pange labidatäis maha, selle asemel et seda kaugelt suure jõuga visata. Ärge sundige end keha liigselt pöörama, visates lund selja taha, vaid pilduge seda kõrvale. Vältige kogu aeg ühele poole viskamist. Vahetage käsi ja külge, et mõlema kehapoole lihased saaksid võrdselt koormust,» õpetas Metsma.

Lumerookimine on raske töö, eriti kui lumi on märg. Kui selg väsima hakkab, tuleks vahepeal end sirutada. «Pange käed puusa ja sirutadage end rahulikult tahapoole – see aitab vähendada pidevast kummargilasendist tekkinud pinget seljalihastes,» õpetas Metsma. «Kõige paremini aitab selja koormust vähendada pikali viskamine. Seejuures võite teha mõned lumeinglid või lihtsalt ringid.»

Kui tervis pole korras, võib lumekoristus olla ohtlik. «Isegi tervel inimesel pole soovitav pärast kange kohvi joomist või suitsetamist lund lükkama hakata. See annab südamele liiga suure koormuse,» hoiatas Metsma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles