Kas šokolaad teeb päriselt erksaks?

Marina Lohk
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Põhja-Arizona ülikooli psühholoogide katse järgi aktiveerib 40 grammi tumedat šokolaadi aju ning teeb inimese erksamaks ja vähem uniseks.

Kakao, mida tumedas šokolaadis on rohkem kui piimašokolaadis, sisaldab huvitavaid bioaktiivseid aineid, nagu teobromiin ja kofeiin. Lisaks ka fenoole, mis soodustavad hormoonide adrenaliini ja noradrenaliini eritumist, kirjutab ergo-log.com.

Nii ei olnud see kuigi suureks üllatuseks, kui Briti teadlased teatasid kümme aastat tagasi, et kakaol on stimuleeriv toime kroonilise väsimuse all kannatavatele inimestele. Kuid siiani polnud keegi läbi viinud uuringut, kus oleks mõõdetud aju elektrilist aktiivsust pärast kakao manustamist. Just seda tegidki Põhja-Arizona ülikooli teadlased.

Täpsemalt võtsid nad katsealusteks 122 tudengit vanuses 18 kuni 25. Nad jaotasid katsealused kuute gruppi ja andsid kolme grupi katsealustele 40 grammi šokolaadi. Üks grupp sai seejuures kõrge kakaosisaldusega šokolaadi (60 protsenti kakaod), mis tähendab, et nad said korraga kätte 24 grammi kakaod.

Teine grupp sai valget šokolaadi ja kolmas kõrge kakaosisaldusega šokolaadi, millele oli lisatud aminohapet L-teaniini.

Kahe kontrollgrupi katsealused said suhkruga magustatud vett: üks neist sai seejuures sama palju suhrkut kui valget šokolaadi manustanud, teine aga sama palju suhkrut kui kõrge kakaosisaldusega šokolaadi manustanud. Kolmas kontrollgrupp sai ilma lisanditeta vett.

Teadlased mõõtsid katseluste aju elektrilist aktiivsust – kõigepealt enne šokolaadi või vee manustamist ning seejärel 90 minutit pärast.

Nii selgus, et kõrge kakaosisaldusega šokolaadi saanud tudengite ajus oli vähenenud teetalainete hulk. Mida unisem on inimene, seda rohkem teetalaineid tema aju toodab.

Samas täheldasid teadlased nii kõrge kakaosisaldusega šokolaadi söönute kui ka kõrge suhkrusisaldusega vett joonute grupis märkimisväärset beetalainete hulga suurenemist. Beetalainete tootmine sõltub aga inimese erksusest.  

Teadlased järeldasid, et šokolaad on tõepoolest hea stimulant, mis aktiveerib aju ning võib parandada tähelepanuvõimet.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles