Vaata, mitu muna päevas on ohutu süüa

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keedumuna.
Keedumuna. Foto: Vida Press

Soodsa hinnaga ja samas toitev ning kasulik muna peaks kuuluma iga inimese toidulauale. Hea uudis on see, et julgelt võib süüa kuni kolm muna päevas.

Kui tahta võimalikult puhtalt toituda ning samas trenni teha, on muna oluline valguallikas ning võib kuuluda igapäevamenüüsse, vahendab Body&Soul. Muna sisaldab endas palju kasulikke toitaineid ja vitamiine, kuid nii nagu iga toiduga, ei tohi ka sellega liialdada. Dietoloog Robbie Clark märgib siiski, et on ohutu ja tervislik süüa kuni kolm muna päevas.

«Uuringud on näidanud, et see on ohutu kogus inimesele, kes soovib säilitada tervislikku ja mitmekülgset toitumist. Kokku teeks see number küll 21 muna nädalas, kuid suurem osa inimesi ei pruugigi tegelikult iga päev muna süüa,» sõnas ta.

Muna kõrvale valitav toit sõltub aga suuresti inimese enda eesmärkidest ja tervisest. «Gluteenitalumatu peaks kahtlemata eelistama gluteenivaba varianti. Kui soovid vähendada süsivesikute tarbimist, siis vali madala süsivesikusisaldusega leib/sai või hoopiski paleotoitumisega sobilik variant,» selgitas Clark.

Inimesele, kellel pole tarvidust toitumist pingsalt jälgida, soovitab dietoloog täisterajahust ing seemnetega saia- ja leivatooteid või musta rukkileiba. Mehe enda lemmik on hapendatud rukkileib, kuid sellegagi soovitab ta piirduda ühe viiluga päevas.

Mune söögiks valmistades pole oluline, kuidas neid keedad või praed, vaid see, millega seda teha. Selle kohaselt on kõige taljesõbralikum variant keedetud muna, mis on sisuliselt valmistatud ainult veega. Ka vähese õliga praetud muna või omlett pole samas halb valik, olulised on pigem kogused.

«Kui soovid omletile lisada pisut juustu, siis võiks eelistada madala rasvasisaldusega juustu (näiteks feta) või kodujuustu. Samuti saab lisada erinevaid köögiviljadu, seente ja ürtidega (näiteks sibul, tomat, spinat, maitsetaimed, avokaado jm). Mida rohkem neid lisad, seda enam toitu rikastad,» soovitas dietoloog.

Mistahes viisil valmistatud muna on hea valik ka inimesele, kes püüavad vähendada süsivesikute ja suhkrute hulka toidus, kuid soovivad siiski süüa midagi toitvat ja energiat andvat. Kõik tervise- ja toitumismured saab samas vastavate spetsialistidega läbi rääkida ning tuleb meeles pidada, et tervisliku toitumise võti on mõõdukus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles