Liiga vähe magajaid ähvardab haigeksjäämine

Triin Ärm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ööuni on immuunsuse seisukohalt väga oluline.
Ööuni on immuunsuse seisukohalt väga oluline. Foto: Panther Media/Scanpix

Värske uuring toob välja, et kui inimene ei maga öösel piisavalt, siis kannatab tema immuunsüsteem ja suureneb tõenäosus haigeks jääda.

Teadustöös uuriti 11 paari täiskasvanud identseid kaksikuid, kirjutab Health Day. 80 protsenti neist olid naised. Osalejate keskmine vanus oli 43 eluaastat. Nad oli enne uuringut terved.

Uuritud kaksikutel oli täiesti erinev unerutiin. Teadlased tegid vereanalüüside abil kindlaks, et neil, kes magasid regulaarselt vähem aega, oli ka nõrgem immuunsüsteem. Seda mõõdeti valgete vereliblede aktiivsuse järgi. Dr Nathaniel Watson Washingtoni ülikoolist selgitas, et seetõttu võisid ka unepuuduses inimesed rinoviirusega kokku puutudes tõenäolisemalt haigeks jääda kui piisavalt maganud inimesed.

Uni on taastav ja toetab immunsüsteem valkude tootmist, selgitas Watson. See aitab immuunsüsteemil korralikult töötada. Teadlane lisas, et tervise seisukohast on korralik uni sama oluline kui toitumine ja liikumine ning see tuleks seada prioriteediks.

Näiteks ameeriklaste ööune pikkus on kahanenud viimase sajandi jooksul keskmiselt 1,5 kuni 2 tundi. Kuigi paljude spetsialistide sõnul on seitse või rohkem unetundi väljamagamiseks vajalik, magab kolmandik tööl käivates ameeriklastest iga öö vähem kui kuus tundi.

Uurijad märkisid ka, et võib-olla umbes pool unemustri rutiinist on võimalik kindlaks teha geneetilise eelsoodumusega ning elustiil ja keskkond mõjutab ülejäänud osa.

Uuringu tulemused avaldati ajakirjas Sleep.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles