Loe, kui kaua hoida plank-asendit, et lihaseid tugevdada (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plank-asend tugevdab lihaseid.
Plank-asend tugevdab lihaseid. Foto: Panther Media/Scanpix

Plank on ideaalne harjutus, mis haarab nii kere-, selja- kui ka kätelihaseid. Kui kaua võiks seda aga korraga teha, et harjutusest silmaga nähtavat kasu saada?

Ideaalne oleks teha korraga kolm üheminutilist planguseeriat, vahendab Reader’s Digest. Kui sellega aga alles alustad, tuleks rahulikumalt võtta ning pigem mitte järgida levinud väljakutseid, milles soovitatakse plank-asendit hoida iga päevaga mitukümmend sekundit kauem. Kui üritad kõigest väest asendit hoida, paneb see suure koormuse alaseljale ning riskid vigastuse tekkega.

Kui korraga üks minut plank-asendit hoida on esialgu liiga raske, alusta kümnesekundiliste seeriatega. Näiteks tee harjutust kümme sekundit, puhka sama kaua ning korda selliseid seeriaid terve minuti vältel. Seega ka lühemate seeriatega harjutad keha uue koormusega ning pingutad sellegipoolest. Kui oled juba mõnda aega seda harjutust praktiseerinud, proovi kätt ka 30-sekundilise planguga ning varsti oled valmis ka terve minuti kestvaks harjutuseks.

Plank pole samas ainus asi, mida oma tervise hoidmiseks ja lihaste arendamiseks teha võiks. Ilmaasjata pole levinud ütlus, et kõhulihased tulevad nähtavale õige toiduga. Seega kui ihaldad kaunist lihaseselist kõhtu, ära unusta tervislikku toitumist ja piisavat liikumist.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles