Tervisenõu: kui palju tuleks ikkagi vett juua?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimene vajab vett.
Inimene vajab vett. Foto: Panther Media / Scanpix / Craig Robinson

Sageli räägitakse, et vett tuleks tarbida rohkem. Kui palju vett aga saame toidust ja kui suur kogus tuleks päeva jooksul ära juua?

Vastas Tartu Ülikooli spordifüsioloogia professor Vahur Ööpik tervise innovatsioonikonverentsi ettekandes.

Keskmiselt tuleks tarbida ööpäevas 2–2,5 liitrit vett ning sellest 60–70 protsenti peaks inimene saama joogist ning ülejäänu toidust.

Sellest, kas inimene tarbib piisavalt vett, võib anda märku näiteks tema kehakaal. Selle teadasaamiseks tuleks end igal hommikul pärast tualetiskäiku kaaluda. Kui kehakaal on stabiilne või kaalunumbri erinevus on kuni üks protsent, siis tarbitakse üldiselt piisavalt vedelikku.

Inimese kehamassist moodustab vesi 50–65 protsenti. Mida noorem on inimene, seda rohkem vett tema kehas on. Rohkem vett on meeste organismis, sest naistel on rohkem rasvkude, kus leidub omakorda vähem vett kui näiteks lihaskoes, mida on rohkem meestel. Samas koosneb näiteks aju lausa kuni 80 protsendist veest ja lihastes leidub 74 protsenti vett.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid: 

Tervisenõu: mis haigused tekivad vitamiinipuudusest?

Tervisenõu: mida teha, kui piinab sõiduiiveldus?

Tervisenõu: kas kannatad tukkumistõve käes?

Tervisenõu: keda kimbutab psoriaas?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles