Supervorm: kaks harjutust, mis treenivad kogu keha

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hüppenööriga hüppamine on tõhus treening.
Hüppenööriga hüppamine on tõhus treening. Illustratsioon: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Uuring uuringu järel näitab seda, et füüsilise võimekuse testid ennustavad eluiga kõige paremini. Selleks, et igas vanuses oma parimas vormis tuleks minna kaugemale vastupidavustreeningust ning ehitada oma lihased tugevaks. Need kaks harjutust teevad mõlemat.

Trenni tegemine hoiab su aju tervena ja võib su elule tervelt elatud aastaid lisada. Uuringutes on leitud, et heas vormis vanematel inimestel võivad olla endast aastakümneid noorematele inimestele sarnanevad luud ja lihased, vahendab Independent

Igasugune liikumine on kasulik, isegi see, kui minna autoga sõitmise asemel jalutades poodi. Kuigi igapäevane väike liikumine teeb sulle head, siis veelgi suuremad kasud on sellel, kui treenida rohkem ja teadlikult kogu keha.

Kosmonaut ja hüppenöör

Selleks, et jääda tugevaks ka vananedes, kui keha hakkab nõrgenema, tuleks teha kahte harjutust, rääkis Mayo kliiniku arsti Michael Joyner. Need kaks harjutust on kosmonaut (burpee) ja hüppenööriga hüppamine (treener soovitab raskusega nööri).

Keha kaotab vananedes tugevust, tahame me seda või mitte. Enamik inimesi saavutab oma tugevuse tippu 25-aastaselt, kuid see on inimeseti erinev. Kui hakkad treenima peale 25. eluaastat tuleb sinu haripunkt hiljem.

Kuidas neid teha?

Hüppenööriga hüppamine on lihtsamini mõistetav, kuid see ei ole samuti kerge. Nööriga saab teha erinevaid kombinatsioone ja enamasti on hea varieerida seeriad teiste harjutustega. Kui tunned ennast tugevalt võid seda kombineerida kosmonaudiga. Joyner teeb ise oma trennipäevadel ühe minuti kosmonauti ja raskusega hüppenööriga hüppamist vaheldumisi.

Treeneritele meeldib kosmonauti soovitada, sest on raske leida teist harjutust, mis treeniks tervet keha korraga. Kuna harjutus pole kergemate killast,  on sellega kasulik aeglaselt alustada – siis on kindel, et sooritad harjutust õigesti.  

Kuna need harjutused on rasked, tuleb anda endale aega, kuni harjutus tuleb välja nii nagu soovid. Pinguta trennipäevadel kõvasti ja puhka trennist vabadel päevadel korralikult, soovitab Joyner. 

Kosmonaut

  1. Seisa sirgelt.
  2. Tee kükk alla, kuni saad oma käed maha panna.
  3. Hüppa jalad taha, nii et oleksid plangu asendis.
  4. Tee kätekõverdus.
  5. Hüppa jalad tagasi kükkasendisse.
  6. Hüppa üles. 

via GIPHY

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles