Milliseid aineid vajab särav ja nooruslik nahk?

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Eli Defaria, Unsplash

Kes meist ei unistaks aastaringsest säravast jumest? Et särav jume ei jääks pelgalt unistuseks, tuleks aga teha teadlikke valikuid. Apotheka apteeker Kerli Valge annab nõu, millised vitamiinid on särava jume jaoks eriti olulised.

Nahal on palju vaenlasi: teda kahjustavad keskkond, allergeenid, kodukeemia, sünteetilised ja karedad materjalid, kliima, stress ja ebakvaliteetsed kosmeetikatooted. Ka öised peod, suitsetamine, alkohol ja kiirtoit jätavad nahale oma jälje.

Näiteks suitsetamine takistab kollageeni loomist ja võib tekitada veepuudust, mis võib omakorda põhjustada enneaegseid kortse ja muudab jume kahvatuks või isegi halliks. Kui aga liialdada alkoholiga, siis nahk kuivab ja inimene näeb tegelikust märksa vanem välja.

Seega kõige olulisem on mõista, et ilu saab alguse seestpoolt. Et nahk tunneks end hästi, peaks toit sisaldama kõiki toitaineid: rohkelt antioksüdante, vitamiine, mineraalaineid, rasvhappeid ja flavonoide. Mitte kunagi ei tohiks alaväärtustada head unekvaliteeti, tervisesporti ja mitmekülgset menüüd. Kiirel ajal aitavad naha olukorra parandamiseks ka iluvitamiinid. Mis aineid täiusliku naha nimel eelkõige silmas pidada?

C-vitamiin

Muudab naha nooruslikuks ja jume kaunimaks. Mõjutades kollageeni tootmist (aitab kaasa kollageensete kiudude sünteesile), teeb C-vitamiin ka naha elastsemaks, ennetades ka kortsude teket. Samuti aitab C-vitamiin ära hoida pigmendilaikude teket ja parandab nahatooni.

C-vitamiini leidub pea kõikides värsketes puu- ja köögiviljades, samuti on C-vitamiini võimalik osta mitmete erinevate toidulisandite kujul. Rohkelt C-vitamiini sisaldavad näiteks kibuvits, astelpaju, paprika, mustikad, mustsõstrad, murakad, pohlad, maasikad, tsitruselised, kiivid, punased sõstrad, kapsas, brokoli, porrulauk, kaalikas, tikrid, vaarikad, tomat, lillkapsas, jpm. Heaks C-vitamiini allikaks on ka kõik rohelised lehtköögiviljad (sh salatid, spinat, jm) ja toitudele lisatavad rohelised maitsetaimed.

A-vitamiin

A-vitamiini on eriti vaja vananemisilmingutega või aknele kalduva naha korral ja seda tuntakse kui nahka kaitsvat vitamiini, mis aitab tagada kauni ja ühtlase naha ning ära hoida UV-kiirguse poolt esile kutsutud naha pigmentatsiooni. A-vitamiin reguleerib rasutootmist, vähendades rasunäärmete aktiivsust ja aidates vähendada naha rasusust. A-vitamiini puudus omakorda tekitab kuiva ja kareda naha.

E-vitamiin

E-vitamiini kasutamine nahahooldustoodetes aitab ära hoida naha enneaegset vananemist, kaitstes rakumembraane oksüdatiivse lagunemise eest. E-vitamiin takistab niiskusekadu nahas, moodustades vastava lipiidkihiga sarnaseid struktuure. Lisaks toetab see ka vitamiini A õiget funktsioneerimist, rahustab ärritunud nahka, vähendab põletushaavade valu ja pehmendab ning vähendab armkudet.

Apteegist on võimalik täiendava A-ja E-vitamiinide allikana soetada A+E vitamiinide kompleks või Tervisepüramiidi A+E vitamiinid, mis aitavad hoida nahka normaalsena.

Hüaluroonhape

Nahatooteid valides tasuks silma peal hoida sellisel koostisosal nagu hüaluroonhape. Viimast peetakse kosmeetikatööstuse tõeliseks revolutsiooniks. Hüualuroonhape on kehaomane aine, mille tähtsaim omadus on võime siduda nahas niiskust ja säilitada kollageenikiudude elastsust. Vanuse suurenedes aga kehaomase hüaluroonhappe tootmine nahas aeglustub, mistõttu hakkavadki ilmnema esimesed vananemise tundemärgid.

Naha elastsuse säilitamiseks ja kortsude silumiseks tuleks naha hüaluroonhappevarusid pidevalt täiendada. Parima tulemuse saavutamiseks soovitatakse hüaluroonhapet kasutada nii sees- kui välispidiselt. Väga kiidetakse näiteks Hyaluron Activ seerumit ja tablette, mis sisaldavad kõrges kontsentratsioonis hüaluroonhapet ja olulisi nahavitamiine, biotiini ja pantoteenhapet.

Tabletid suurendavad naha niiskustaset seespidiselt, hüaluroonhape jõuab sügavatesse nahakihtidesse, muutes naha elastsemaks ja ennetades kortsude teket.

Kollageen

Teiseks oluliseks aineks on kollageen. Aastaid on teadlased otsinud võimalust taastada kehas kollageeni, mille hulk ja kvaliteet hakkab vähenema juba alates 25. eluaastast. Naha vananemistunnused – lõtvus, kortsukesed, elastsuse vähenemine – hakkavad teatud määral ilmnema juba 30. eluaastaks. Selle põhjuseks on kollageeni hulga vähenemine. Lisaks suukaudsele geelile saab valida ka näiteks kollageeni tablette, samuti on kiidetud sellist toodet nagu BioSil, mis stimuleerib uue kollageeni tootmist nahapinna all, mis nahka ülespoole lükates silub nahapinda, vähendab kortse, parandab naha elastsust ja väljanägemist. Samuti leiab hulgaliselt näomaske, seerumeid ja kreeme, kus kollageen sees.

Kauni näonaha supertoidud:

  • Avokaado
  • Köögiviljad
  • Täisteraleib
  • Kaerahelbed
  • Mandlid ja sarapuupähklid
  • Oliiviõli
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles