Tervisenõu: kuidas saada aru, et lapsel on sarlakid?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sarlakeid põdedes võib esineda valget katuga kaetud keelt.
Sarlakeid põdedes võib esineda valget katuga kaetud keelt. Foto: Wikimedia Commons

Sagedamini just lastel esinevatest sarlakitest kui haigusest on püütud vaktsineerimise abil lahti saada, kuid näiteks Inglismaal on haigus taas aktiivselt levimas. Kuidas aga ära tunda, kui laps on sellesse haigusesse jäänud?

Vastab lastearst Reet Raukas kliinik.ee-s: 

Sarlakis laps lööbeperioodi lõpul.
Sarlakis laps lööbeperioodi lõpul. Foto: Wikimedia Commons

Sarlakite algus on äge: tekib kõrge palavik, kurguvalu ja oksendamine. Lapse enesetunne on väga halb. Suulagi, põskede siseküljed ja mandlid punetavad intensiivselt, keel võib olla algul kaetud valge katuga, kuid edaspidi muutub erkpunaseks – tekib nn vaarikakeel.

Samal ajal tursuvad kaela lümfisõlmed ning võivad muutuda valulikuks. Esimesel või teisel haiguspäeval ilmub punetavale nahale peeneteraline lööve, mida esineb rohkem keha külgedel, jäsemete painutuspindadel ja nahavoltidel, kuid see võib levida ka üle kogu keha.

Näol paikneb lööve iseloomulikult – põsed ja laup on lööbega kaetud, kuid nina-suukolmnurk jääb kahvatuks ja lööbeta. Löövet ei teki ka peopesadele ja jalataldadele. 2–3 päeva pärast ravi algust lööve kahvatub ning palavik langeb.

Mõnel juhul püsib lööve vaid paar tundi ja võib jääda seetõttu isegi märkamata. Kaks nädalat pärast haiguse algust tekib nahaketendus, mis on eriti tugev sõrmeotstel ja jalataldadel.

Haigust diagnoositakse kliinilise pildi ning kurgukaapest leitud haigustekitaja alusel. Raviks kasutatakse antibiootikume, tänu millele esineb tunduvalt vähem raskeid tüsistusi. Sarlakite vältimiseks ei ole olemas vaktsiini.

Varajase tüsistusena võib tekkida mädane keskkõrva- või lümfisõlmede põletik, hilistüsistusena reuma, neeru- või südamelihasepõletik.


Vaata teisi tervisenõu lugusid siit:

Tervisenõu: miks tekib paljusid naisi kimbutav tupeseen?

Tervisenõu: mis toitudest saab hädavajalikke oomega-3-rasvhappeid?

Tervisenõu: miks tekib suhkruta diabeet?

Tervisenõu: kui palju tuleks ikkagi vett juua?

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles