6 nõuannet, mida pidada silmas talvise juuksehoolduse juures

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pixabay

Talvekuudel vajavad juuksed väga palju hoolt, sest vastasel juhul muutuvad need kuivaks, elektriliseks ja hapraks. Mida teha aga selleks, et kiharad püsiksid ka külmakuudel säravad, elujõulised ja paksud? Nõu annab Apotheka Iluteegi iluekspert Riin Liplik. 

Temperatuuride vaheldumine ja sünteetilisest materjalist mütsi kandmine muudab juuksed elektrit täis ja lendlevaks. Sise- ja välistemperatuuride suure kõikumise tõttu muutuvad juuksed tuhmiks, hapraks ja kergelt katkevaks. Ka peanahk võib muutuda kuivaks ja ketendavaks ning paljud avastavad just talvekuudel oma juustest kõõma. Mis on põhilised nõuanded, et nimetatud probleemidest hoiduda?

1. Müts pähe!

Karm pakane kahjustab juukseid: vereringe aeglustub, juuksed ei saa toitaineid ja juuksestruktuur muutub hapraks. Samuti saavad kahjustatud juuksesibulad, mistõttu võivad juuksed välja langema hakata ja nende kasv pidurdub. Kes pakaseliste talveilmadega peakatteta käib, seda ähvardavad ka peavalud. Mitte mingil juhul ei tohi talvel õue minna niiskete juustega. Külmakuudel on üldiselt soovitatav juukseid mitte föönitada vaid lasta neil loomulikul teel kuivada.

2. Vabane kõõmast

Kindlasti tuleb vähendada ja viia miinimumini kuivšampoonide, juustegeelide, -vahade, -vahtude, jt. kasutamine, mis koormavad peanahka ning võivad tekitada ka allergilisi reaktsioone.

Inimestel, kel esineb tihti kõõma, on oluline peanaha niisutamine, pehmendamine ja toitmine. Hästi toimib näiteks Ducray Kelual šampoon, mis sobib kasutamiseks tülika kõõma ning peanaha punetuse ja sügeluse korral. Igapäevaseks kasutamiseks sobib ka BioNike Defence Hairpro šampoon kuiva kõõma vastu, mis samuti võitleb kõõmaga, niisutades samal ajal peanahka.

3. Korralikud maskid

Kuna talvine pidev siseruumides viibimine kuivatab juukseid, tuleb talvel neid regulaarselt maskidega turgutada. Näiteks Phyto Phytojoba intensiivselt niisutav mask kuivadele juustele toidab juuksejuuri ja taastab juukse kaitsebarjääri, BioNike taastav toitev mask on välja töötatud spetsiaalselt kuivade, tuhmide ja kergesti murduvate juuste hoolduseks ning Baruffaldi argaaniaõliga juuksemask aitab ära hoida ka juuste enneaegse vananemise.

Samuti tuleb regulaarselt juukseotsi lõigata. Need, kes on harjunud oma poolpikka soengut piirama iga kümne nädala tagant, võiks seda talvel teha pisut tihedamini. Kes mingil juhul juukseotsi lõigata ei taha, võiks kasutusele võtta Phyto seerumi, mis on mõeldud spetsiaalselt katkistele juukseotstele. Tegemist on juuksekarva taimse keratiiniga täitva seerumiga just nõrkadele, kahjustatud juustele ning seda kasutatakse juukseotsi parandava vahendina.

4. Võitle juustesse tekkiva staatilise elektriga

Talvine temperatuur muudab juuksed elektrit täis. Sellisel juhul võiks juustesse piserdada pähe jäetavat proteiinirikast palsamit, mis vähendab juuste elektrilisust. Talvel oleks hea kasutada ka juukseõli, mis pakub juustele lisaniisutust, võitleb staatilise elektriga ja juukseotste lõhenemise vastu. Paar tilka õli masseeritakse käte vahel ning silutakse juukseotstele kas niisketesse, kuivadesse või nii niisketesse kui kuivadesse.

Staatilise elektri vastu aitab ka niisutava palsami kasutamine juuste pesemisel ning kuivadele juustele mõeldud seerumi kasutamine. See teeb juuksed veidi rasusemaks ja raskemaks.

Oluline on meeles pidada ka seda, et juukseid ei tohi pesta liiga kuuma veega, kuna kõrge temperatuur kuivatab ning kahjustab juukseid. Tuleb jälgida, et vesi oleks mõõdukalt soe ning parima tulemuse saavutamiseks on mõistlik juukseid loputada leige veega.

5. Niisutavad ja toitvad vahendid

Talvel vajavad juuksed kindlasti lisaniiskust, et nad ei muutuks rabedaks ega hakkaks murduma. Šampooni ja palsami valikul tuleb jälgida, et need ei sisaldaks sünteetilisi lõhna-, värv- ja säilitusaineid, mineraalõlisid, parabeene, silikoone ega PEG-ühendeid.

Külmade temperatuuridega tuleb kasutada niisutavaid ja toitvaid šampoone. Sellised šampoonid teevad juuksed paksemaks, läikivamaks ja säravamaks. Kui juuksed on nõrgad või neid on vaja iga päev pesta, on väga tähtis kasutada šampooni, mis hooldab juukseid ja peanahka. Ducray Extra-Gentle šampoon sobib kogu perele, selle kvaliteetne ja lihtne koostis hoiab juuste niiskust, tugevdab struktuuri ja vastupidavust kahjulikele mõjudele. Juuksed muutuvad nähtavalt kohevamaks, tugevamaks ja läikivamaks. Kiidetud on ka Klorane mangovõiga šampooni kuivadele juustele, mis silendab juukseid, muutmata need raskeks.

Kindlasti ei tohi unustada ka palsamit, mis toidab juukseid ja aitab juustel külmaga hoida oma elastsust ja läiget, samuti sulgeb palsam juuste soomuskihi ja seega jäävad juustesse alles kõik niisutavad komponendid, mida palsam sisaldab. Õhukestele ja nõrgenenud juustele sobib hästi Ducray Anaphase Plus juuksepalsam, mis toidab ja tugevdab juukseid. Kuivadele juustele sobib ka Phyto palsam, mis muudab juuksed paremini töödeldavaks ja sisaldab ka riitsinusõli ning Vichy Dercos intensiivhooldus kuivadele ja kahjustatud juustele.

6. Toida juukseid seespidiselt

Väline tervis saab alguse tasakaalustatud toitumisest ning kuivade juuste puhul tuleb muuhulgas jälgida, et menüü sisaldaks ohtralt proteiinirikkaid toiduaineid. Kui organismil on teatud ainete puudus, hakkavad juuksed välja langema, muutuvad elutuks ja hapraks. Iluteegis on lai valik just juuste olukorda parandavaid toidulisandeid.

Mis vitamiinidele tuleks erilist tähelepanu pöörata? H-vitamiin ehk biotiin omab tähtsat rolli juuste väljalangemise ja halliks muutumise takistamisel. Toiduainetes leidub biotiini munakollases, pärmis, maksas, pähklites ja kamas. Iluteegist leiab väga hea preparaadi Silicea ränigeeli biotiiniga, mis aitab hoida juuksed ja naha heas seisukorras, muutes juuksed elastsemaks ja läikivamaks. Ka B-grupi vitamiinid mõjuvad juustele hästi. Tsink aitab üles ehitada valkusid, millest juuksekarv koosneb, ning mõjub hästi peanahale, aidates ennetada juuste väljalangemist. Tsinki on hulgaliselt idudes ja kliides, munades, pähklites, leht- ja juurköögiviljades, kalas ja mereandides. Spetsiaalselt juuste tervise parandamiseks on loodud ka Hair Volume tabletid, mis sisaldavad nii vaske, biotiini, tsinki kui ka õunaekstrakti, et säilitada normaalset karvakasvu. Paljukiidetud on ka juustele tugevust andvat keratiini ja mitmeid vitamiine sisaldav Beauty+ vitamiinide ja mineraalainete kompleks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles