Tervisenõu: millal muutub angiin mädanikuks?

Triin Ärm
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mõnikord võib olla raske aru saada, kas tegemist on kurguvalu, angiini või hoopis millegi hullemaga.
Mõnikord võib olla raske aru saada, kas tegemist on kurguvalu, angiini või hoopis millegi hullemaga. Foto: Panther Media / Scanpix / Kirill Ryzhov

Angiini ehk ägedat kurgumandlipõletikku esineb sageli ning seda soodustavateks teguriteks on külmetumine ja organismi vastupanuvõime vähenemine. Kuidas aga teada, millal saab angiinist mädanik?

Vastab kliinik.ee-s kõrva-,nina- ja kurguarst Ulvi Lettermo.

Organismi vastupanuvõime langemisel või ebapiisava ravi korral võib tekkida mandliümbrusepõletik ehk peritonsilliit või peritonsillaarabstsess ehk -mädanik. Uuesti tõuseb kõrge palavik, neelamine tekitab tugevat valu, suu avamine muutub raskeks, kogunenud mäda surub mandli oma pesast suulaenibu poole. Sagedasem on ühepoolne, harvem kahepoolne mädanik. 

Mädaniku korral on ravi kirurgiline. Tavaliselt eemaldatakse haiglas narkoosi all mõlemad mandlid. Vahel piirdutakse mädakolde avamisega sisselõike abil või punkteerimisega ja hiljem eemaldatakse mandlid plaanilisel operatsioonil. Näidustatud on antibakteriaalne ravi, mis määratakse vastavalt kurgumädast eraldatud mikroobide ravimitundlikkusele.


Loe ka teisi Tervisenõu lugusid:

Tervisenõu: kas harrastussportlane võib rohkem magusat tarbida?

Tervisenõu: kas on hea sageli süüa suitsutatud tooteid?

Tervisenõu: kuidas saada aru, et lapsel on sarlakid?

Tervisenõu: kas antidepressandid tekitavad sõltuvust?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles