3 olukorda, mil kaalunumbrit ei saa tõsiselt võtta (1)

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaal pole ainuke asi, millega enda vormi mõõta.
Kaal pole ainuke asi, millega enda vormi mõõta. Foto: panthermedia.net / Jerry Bernard

Vahel võib tunduda, et teed küll trenni ja toitud tervislikult, ent kaal ei taha langeda. Sellest ei maksa heituda, sest number kaalul ei pruugi kohe tähendada, et oled kaalus juurde võtnud.

Ajakiri Shape avaldab kolm olukorda, mil kaalunumber võibki oodatust suurem olla ja selles pole midagi imelikku.

Treeningujärgne «veekaal». Kui kaalud end pärast intensiivset (kardio)treeningut, võib kaalunumber olla nii oodatust suurem kui ka väiksem. Kui kaal näitab vähem, on veel vara rõõmustada, sest see on nii lihtsalt higistamisest tingitud veekao arvelt. Kui number kaalul on suurem, võib keha lihtsalt vett kinni pidada. Ilmselt ka jood trenni ajal ning seegi mõjutab numbrit kaalul. Inimese keha sisaldab 50-75 protsendi ulatuses vett ning kaal võibki olenevalt veetarbimisest või -kaotusest päeva jooksul mitme kilo jagu kõikuda.

Treeningujärgsed päevad. Kaal võib püsida veidi kõrgemana isegi kuni paar päeva pärast treeningut. Seegi on normaalne ega tähenda, et oled selle arvelt ümaramaks läinud. Kuna inimese kehamass koosneb lihastest, rasvast, luudest, sidekudedest ja paljudest muudest osadest, siis treening võib põhjustada nende massi ajutise suurenemise kuni 15 protsendi ulatuses. Kõik, mis kehaga treeningu ajal toimub (veetarbimine, lihaste jõuline kasutamine, higistamine, venitamine, verevool jpm) mõjutab samuti kaalunumbrit ning sugugi mitte halvas mõttes.

Lihastreeninguga kaasas käiv kaalutõus. Levinud on müüt, et lihased kaaluvad rohkem kui rasv. Tegelikult kaalub kilo rasva sama palju kui kilo lihast, ent kuna lihas on rasvast tihedam, on ka kilo lihaste ruumala väiksem kui kilol rasval. Kui asud jõutreeninguga lihast kasvatama, siis võib kehakaal suureneda, samal ajal kui rasvamass väheneb. See juhtub aga nädalate või pigem isegi kuude, mitte üksikute päevade möödudes. Seega kaalunumbris lihaste muutused nii kergesti ei avaldu. Mõistlikum oleks jälgida oma tugevust ja progressi harjutuste sooritamisel ning lasta aegajalt teha kehaanalüüs, mis mõõdab kenasti lihas- ja rasvamassi. Viimase järgi saab aru, kas oled treeninguga õigel teel.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles