Murrame müüdi: kas kõhulihaseid peaks iga päev treenima?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: panthermedia.net / Arne Trautmann

Paljud hakkavad ilusaid kõhulihaseid ihaldades hoolega neid treenima, mõni isegi igapäevaselt. Tõsiasi on see, et ka kõhulihased tahavad puhata, et saaksid edasi areneda.

Kui teha igapäevaselt samu harjutusi, võid endale teha pigem kahju kui kasu, kirjutab Men’s Health. «Iga kord lihaseid treenides ja pingutades tekivad neis mikrorebendid. Iga lihas vajab puhkeaega, et end tervendada. Seda tehes lihas ka kasvab ning nii saabki tulemusi näha,» selgitas personaaltreener Astrid Swan, kes on õppinud USA spordimeditsiini akadeemias.

Seega kui teha järjepidevalt samasuguseid harjutusi, töötavad korraga ühed ja samad lihased. Nii suureneb pigem tõenäosus, et jääd oma arengus toppama või vigastad end ülekoormuse tõttu. See tähendab, et hea vorm ei seisne igapäevases rutiinse treeningu tegemises.

«Kõhulihased on nagu mistahes muu treenitav lihas ning on hädavajalik anda neile aega kasvada ja areneda. Kui mina teen kõhulihaste harjutusi, siis hoian treeningus mitmekesisust ning annan kehale aega ka puhata,» kirjeldas Swan.

Kõhulihaste treening pole vajalik üksnes selleks, et kanda nabapluusi ning tunda end selles hästi. Kui töötada regulaarselt kogu kerelihastega, siis paranevad ühtlasi rüht ja tasakaal ning vähenevad võimalikud seljavalud. «Kõik kerelihaste tugevdamise head mõjud pöörduvad aga vastupidiseks, kui treeninguga üle pingutada ning end liigselt koormata,» tõdes treener.

Mainimata ei saa jätta ka olulist mõjurit, et kena taljejoon sõltub suuresti sellest, mida suhu pistad. Swan kinnitab levinud tõdemust, et kõhulihased valmivad köögis. «Kõhulihaste treenimine on oluline, ent veel tähtsam on tasakaalustatud toitumise jälgimine. Lugematust hulgast istessetõusudest pole midagi kasu, kui sööd märkimisväärselt rohkem ning ebakvaliteetsemat toitu kui peaksid,» märkis ta.

Milline on siis kuldne kesktee? Swan soovitab tervislikku toitumist ning mitmekesist treeningut, mis hõlmab endas nii kardiot ehk pulsi kõrgele ajamist kui ka lihastreeningut, mis paneb jõu proovile.

«Soovitan oma klientidel trenni teha mitte rohkem kui viis korda nädalas. Raske treeningu järel võiks kindlasti olla puhkepäev, et keha saaks taastuda. Sellise treeningviisi juures püsid ise õnnelikumana ning näed ka kiiremini tulemusi.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles