Tervisenõu: miks ohustavad põie- ja neerupõletik rohkem naisi kui mehi?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Piotr Marcinski/PantherMedia / Piotr Marcinski

Põiepõletiku kohta öeldakse ka «mesinädalate haigus», mis viitab sellele, et naisel on uus partner. Miks tekib aga ebameeldiv põiepõletik sagedamini naistel kui meestel?

Terviseuudiste portaalis vastab Confido Erameditsiinikeskuse ja Ida-Tallinna Keskhaigla uroloog Toomas Tamm:

Põiepõletik ehk tsüstiit tekib mikroobide sattumisel kusepõide. Jah, põiepõletikku esineb naistel umbes viis korda sagedamini kui meestel. Põhjus on väga lihtne – see tuleneb naise keha anatoomiast. 

Naistel on kuseteed põieni mitu korda lühemad kui meestel ja nii on mikroobide sattumine põide ka tõenäolisem. Kõik needki põletikud, mis arenevad suguelundites, võivad esile kutsuda põiepõletiku.

Samuti võib naisel põiepõletikku või põie ärritusnähte põhjustada seksuaalpartneri vahetamine. Seda seetõttu, et organism peab kohanema uue partneri mikroflooraga. Vahel kutsub põiepõletiku esile ka väga aktiivne suguelu. Sugulisel teel levivad infektsioonid kipuvad samuti põiepõletikku tekitama.

Üks suurim põletiku vallandumise riskitegur on aga külmetumine. Nii et talvisel ajal pole ikka mõtet käia väljas lühikese seeliku ja õhukeste sukkpükstega – need oodaku kevadiselt soojemaid ilmu.

Kui mehel on tsüstiit, on see tõenäoliselt seotud mõne muu kuse- ja suguelundkonna haigusega. Enam on põiepõletikust ohustatud vanemad mehed.

Naistel esineb ka neerudes põletikke sagedamini, suuresti samadel, anatoomilistel põhjustel. Oluline on mainida, et neeruprobleemide sümptomid on reeglina üsna tüüpilised, aga tihti ei pöörata neile piisavalt tähelepanu.

Kõige tavalisemaks sümptomiks on tugevad seljavalud koos urineerimise muutusega ja kõrge palavikuga. Tavaliselt esineb valu ühel pool ning sellega võivad kaasneda muutused uriinis, esineda nii palavik kui ka iiveldus. Valu ei sõltu üldjuhul asendist ega muutu, kui asendit muuta. Lihasvenitustest ja lülisambast tekkivad seljavalud ei ole seotud urineerimishäiretega ning tugevnevad asendit muutes.

Kui valu on kestev ja tugev, tuleb kindlasti arsti poole pöörduda. Reeglina on neerude töö kontrollimine lihtne, piisab vere- ja uriinianalüüsist ning vajadusel ka ultrahelist. Uuringud on valutud ja kiired ning haiguste varajane ravi efektiivne.


Loe ka teisi tervisenõu lugusid:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles