Teeme selgeks: toidud, mida ei maksa süüa enne ega pärast trenni

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Dmytro Sidashev/PantherMedia / Dmytro Sidashev

Pole vahet, kas harrastad joogat, käid jooksmas või pumpad lihast, ikkagi tekib küsimus, kui palju peaks tähelepanu pöörama trennieelsele ja -järgsele söögile. Kas juustuburger pärast pikka jooksu nullib tulemuse? Kas valgujook aitab kiiremini lihaseid taastada? Või kas õlles on tõesti häid vitamiine?

Isegi treenerid pole tingimata trennieelse ja -järgse söömise osas ühel nõul, vahendab Independent. Osa kortsutavad valgujookide ja toidulisandite peale kulmu, teised soovitavad trenni teha hoopis tühja kõhuga, et energiakulu oleks suurem. Seega on nõuanded üsna vastuolulised ning lähtuvad osaliselt ka inimese enda eesmärgist ning enesetundest.

Küll aga ütleb personaaltreener Toby Huntington-Whiteley, et treeningueelselt ei maksa kindlasti üle süüa ega ka mitte tarbida suure rasvasisaldusega toite, sest mõlemat on lihtsalt raske seedida. Toitumisnõustaja Rhiannon Lambert lisas, et üks enamlevinud viga on spordijookide tarbimine kiire energia saamiseks, sest need võivad sisaldada isegi rohkem suhkrut kui limonaadid. Ta pole ka selliste toidulisandite pooldaja, millele on omistatud treeningu tulemuslikkust parandav toime. «Ükskõik, kui tõhusad need on, kindlasti ei asenda need päris toitu, aktiivset elustiili ja head und,» rõhutas ta.

Toitumisnõustaja soovitab enne trenni tarbida piisavalt vett, et mitte vedelikupuudusesse jääda. Head valikud on ka must kohv ja roheline tee, mis sisaldavad antioksüdante ja kiirendavad ainevahetust. Umbes tund enne trenni võiks süüa midagi kerget, kus leiduks nii valke kui süsivesikuid, seega sobib ideaalselt valgurohke puuviljasmuuti.

Lamberti kinnitusel on ka trennijärgne söömine kriitilise tähtsusega, et lihased saaksid taastuda. Pärast treeningut soovitatakse süüa valke, aga sama olulised on tema sõnul ka süsivesikud, et taastada keha energiavarusid. «See kombinatsioon aitab uuesti üles ehitada lihasvalke ja glükogeenivarusid, mis omakorda stimuleerivad lihaste kasvu,» lisas ta.

Nii Lambert kui Huntington-Whiteley on ühel nõul, et alkoholi peaks pärast trenni siiski vältima. Põhjused on asjalikud – see ei aita vedelikukaotust taastada ning toiteväärtus on võrreldes päris toiduga ikkagi olematu. Ajaliselt soovitab Lambert midagi süüa-juua 45 minuti jooksul pärast treeningut, et keha saaks hakata taas glükoosi omastama. Väga oluline on juua ka vett, kuna trennis oled nagunii palju higistanud. Suurepärased toiduvalikud on näiteks kinoa, muna, kaerahelbed ja kodujuust, nende seas on nii häid süsivesiku- kui ka valguallikaid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles