Toitumisnõustaja aitab: kuidas vältida oma tunnete söömist?

Maiken Mägi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülesöömise tingib tihti tööstress.
Ülesöömise tingib tihti tööstress. Foto: Shannon Fagan / Panthermedia / Scanpix

Tihti on ülekaalu põhjuseks emotsionaalne söömine, tõdes Ida-Tallinna Keskhaigla dieedi- ja toitumisnõustaja Elle Kalamägi.

Inimesed leevendavad söömisega oma tundeid – ärevust, kurbust, depressiooni. Toit võib leevendada kurbust, armastuse puudust või mingit valu. Ka üleliigne õnnetunne võib panna sööma, kuna emotsioone on vaja stabiliseerida, rääkis Kalamägi.

Kuidas aga vältida emotsionaalset söömist? «Tuleb mõelda, miks ma ikkagi üle söön, mis on selle põhjus ja pigem on vaja tegeleda selle põhjusega. Vahel, kui töölt tulles tunned suurt stressi, siis ei tasuks mitte koju rutata sööma, vaid võtta aega jalumiseks,» soovitab toitumisnõustaja. Näiteks võib bussist varem väljud ning rahulikus tempos koju jalutada - nii tõuseb heaoluhormoon ja stressihormoon stabiliseerub ning koju jõudes ei ole inimene enam nii närvis ega söö stressist üle.

Suur söögiisu võib vallanduda eriti meestel, kui on kõht väga tühi, ja see võib neid omakorda tigedaks ajada. Kui veresuhkur on madal, siis võivad emotsioonid pea peal kokku lüüa. Kalamägi soovitab kinni pidada toitumisrežiimist ja mitte jätta toidukordade vahele väga pikki vahesid. Süüa tuleb kindlatel aegadel: hommikul, lõunal, õhtul, ja teha vaheeine ka siis, kui järgmine söögikord või õhtusöök kipub liiga hilja peale minema.

Mis aitab, kui inimene on väga pinges ja suures stressis? «Korralik tasakaalustatud söömine, füüsiline koormus ja korralik magamine on parim ravim stressi ja ka ülesöömise vastu,» teab Kalamägi vastust.

Kui inimesed on stressis ja neil on palju tööd, siis nad kipuvad käituma soovitusele vastupidiselt: magavad vähe, tarbivad palju kohvi – mis tegelikult teeb veelgi ärevamaks – ja lisaks ei söö korralikult. Stressis inimene ihaldab millegipärast selliseid sööke-jooke, mis teda ei aita: kohv ja kiiresti imenduvad süsivesikud.

«Šokolaad tõstab õnnetunnet ja ühe tüki tumeda šokolaadi söömine ei tee midagi hullu, kuid tihti kaotatakse kontroll ja süüakse terve tahvel šokolaadi,» tõdes Kalamägi. Seda võiks nimetada juba emotsionaalseks ülesöömiseks. «Vältides tühjakõhutunnet, sööge vahepalaks puuvilju ja pähkleid, mis annavad antioksüdante ja häid rasvu, on head ajutööle, veresoontele ning abiks ülesöömise vastu,» soovitas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles