Vähene uni varases lapseeas võib põhjustada hüperaktiivsust

Eger Ninn
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liialt vähene uni varases lapseeas võib põhjustada hilisemat hüperaktiivsust.
Liialt vähene uni varases lapseeas võib põhjustada hilisemat hüperaktiivsust. Foto: SCANPIX

Värske uuringu tulemused näitavad, et liialt lühikeseks jäänud uni võib soodustada või põhjustada aktiivsus- ja tähelepanuhäire (ADHD) sümptomite teket.


Ameerika iga-aastasel teaduslikul uneteemalisel konverentsil esitletud uuringu tulemused viitavad asjaolule, et eelkooliealiste laste liialt vähene magamine on suureks eelduseks, et laps muutub hüperaktiivseks ja tema tähelepanuvõime on häiritud, kirjutas medicalexpress.com.

«Lapsed, kes magasid varases lapseeas vähem, olid nende vanemate hinnangul hüperaktiivsemad ja nõrgema tähelepanuvõimega võrreldes oma lasteaiakaaslastega,» nentis uuringut juhtinud California uneteadlane Erika Gaylor.

«Tulemused võivad viidata sellele, et lastel, kes ei saa piisavalt magada, võivad tekkida erinevad käitumisprobleemid, mis kulmineeruvad hüperaktiivsuse, impulsiivsuse ja tähelepanuhäiretega,» lisas ta.

Hüperaktiivsetel lastel ja täiskasvanutel on tihtipeale täheldatud probleeme magama jäämisel ning unes püsimisel. Küll aga pole veel suudetud täpselt selgeks teha põhjuslikku seose suunda.

Pikaajaline uuring viidi läbi USA peredes. Selle käigus vaadeldi ligikaudu 6860 last. Lapsi jälgiti sünnist saati kuni lasteaeda minekuni, laste uneaega mõõdeti vanemate märkmete põhjal, et millal laps uinus ning üles ärkas. Lisaks hindasid vanemad oma laste tähelepanu säilitamise suutlikkust, aktiivsust ja impulsiivsust.

Eelmisel aastal nentis Gaylor, et regulaarne magamine on kõige tõhusam vahend nelja-aastase lapse positiivse arengu tagamiseks. Lisaks soodustab lapse arengut ka varasem magamamineku aeg.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles