Mis juhtub su keha ja tunnetega, kui olla kaua näljas?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Andriy Popov / PantherMedia / Scanpix

Kui inimene on olnud kaua aega söömata, muutub ta pahuraks ja ärritub kergemini kui täiskõhuga. Dietoloog Alyssa Ardolino selgitab, miks see nii on. 

USA osariigist Virginiast pärit ravitoitlustusarst Alyssa Ardolino on emotsionaalse söömise ekspert ja toitumisalase teabe koordinaator rahvusvahelises toitumisnõustamiskeskuses. Ardolino sõnul ei tea näljane keha, mis põhjusel jäi inimesel söömata – kas rahakott ununes maha või vajasid tegemist töökohustused. Söömata keha tahab energiat kohe ja kiiresti. 

Täiskasvanud inimesed on biokeemiliselt näljatundest mõjutatavad täpselt sama moodi nagu väikelapsedki, ja nälg muudab inimese käitumist. Nii on ka Ardolino hinnangul maiustustefirma Snickersi reklaamilause «Sa ei ole sina, kui oled näljane» igati tõene. 

«Kui me ei ole kaua söönud, muutumegi ärrituvaks, pahuraks, oleme väsinud,» ütles Ardolino. «Inimesed, kes ei ole kaua söönud, ei suuda hästi konsentreeruda ega olla kohal hetkeses situatsioonis.» Ardolino lisas, et impulsiivsus on samuti üsna tavaline, kui inimene on näljas. 

«Meie kehad on väga targad. Kui inimesel tekib kaloritest puudus või ei sööda järjepidevalt, keskendub keha põhiliste elutähtsate organite energiaga varustamisele, milleks on aju ja süda,» ütles Ardolino. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles