Enamik loobub uusaastalubaduste täitmisest juba sel kuupäeval

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inimesed spordiklubis.
Inimesed spordiklubis. Foto: Arne Trautmann / PantherMedia / Scanpix

Kuigi uue aasta saabudes on paljud motiveeritud oma elus muudatusi tegema, on karm tegelikkus see, et enamasti suudetakse uusaastalubadusi täita vaid väga lühikest aega.

Spordiharrastajate sotsiaalvõrgustik Strava analüüsis enam kui 31 miljonit nende süsteemi lisatud sportlikku tegevust ning tegi selle statistika abil kindlaks, millal loobub enamik inimesi oma uusaastalubadustest, vahendas Fox. Selgus, et see päev on 12. jaanuar, mis tähendab, et suur osa inimesi ei suuda vastu pidada kaht nädalatki. «Lubadustest kinni pidamine on raske ning me kõik ju teame, et jaanuaris on sellest väga palju juttu, mis paneb inimestele peale liigse surve olla tervislik ja sportlik,» ütles Strava kõneisik Gareth Mills.

Ka Scrantoni Ülikooli uuringus tehti kindlaks, et vaid kaheksa protsenti inimestest suudab täita aastavahetusel antud lubadused. 55 protsenti kõigist lubadustest olid tervisealased, näiteks rohkem treenimine ning tervislikult söömine. Paraku kehtib siin reegel, et mida ebarealistlikumad lubadused, seda suurem tõenäosus ongi nendega põruda.

Elustiili parandamiseks soovitab toitumisnõustaja ning Flindersi Ülikooli lektor Carly Moores mitte üritada kõiki muudatusi korraga teha. «Alusta väikestest muutustest ning jätka nende juurutamist. Püüa seada üks eesmärk korraga ning analüüsida oma progressi. Endale tuleb teadvustada, et elustiili muuta pole kerge ning ka tulemused ei tule üleöö, tihti isegi mitte mõne nädala jooksul,» nentis ta.

Harvardi meditsiinikooli lektor Marcelo Campos pakkus lisaks välja, et uusaastalubadused tasub paberile üles märkida, sest nii võid nendele rohkem pühenduda. Ta soovitab küsida endalt viis küsimust ning nende vastused üles kirjutada. Küsimusteks on:

  • Miks sa tahad muutuda?
  • Kas su eesmärk on konkreetne ja selgesti mõõdetav (näiteks kaalunumber, puusaümbermõõt, treeningute arv nädalas, päevas läbitud sammude arv jm)?
  • Milline on su plaan selle saavutamiseks?
  • Kes saab sind muutuste elluviimisel toetada?
  • Kuidas kavatsed tähistada oma edusamme?

Esimese küsimuse vastus aitab meeles pidada, miks sa üldse seda teed ning võib nõrkushetkedel motivatsiooni süstida. Küll aga peab eesmärk olema realistlik ning selleni jõudmiseks peab olema kindel plaan. Kui soovid kolme kuuga kümme kilo kaotada, siis on mõistlik end kurssi viia, mida selleks tegema pead ning kas see on üldse saavutatav. Vastasel juhul on õige kurss kerge kaduma.

«Esimene jaanuar on lihtsalt üks päev kalendris. Uue alguse saad aga teha mistahes päeval. Alusta algusest ning pea meeles, mille nimel seda teed,» lisas Campos.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles