Gripp niidab jätkuvalt: haigestumine kasvas nädalaga hüppeliselt

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gripp murrab eelkõige vanemaealisi.
Gripp murrab eelkõige vanemaealisi. Foto: Craig Robinson/PantherMedia / Craig Robinson

Grippi haigestumine sageneb jätkuvalt ning terviseameti hinnangul on gripihooaja haripunkt veel ees. 

Aasta kolmandal nädalal (14.-20.01.2019) pöördus ülemiste hingamisteede viirusnakkuste tõttu arstide poole 4390 haigestunut, neist 39,9 protsenti olid lapsed. Patsientide üldarv kasvas nädalaga 20 protsenti ning grippi haigestunute osakaal 31 protsendi võrra.

Grippi haigestumine on tõusutrendil, kuid haigestumise kõrghooaeg seisab kõigi eelduste kohaselt veel ees. Enim haigestusid koolilapsed, kelle hulgas oli haigestunute juurdekasv 25 protsenti. Vanemaealiste vanuserühmas tõusis haigestumus ligi 10 ning kuni nelja-aastaste laste seas 11 protsenti. Haigestunute seas oli endiselt enim alla 15-aastaseid lapsi.

Peamiseks haigestumise põhjustajaks on praegu gripiviirused, nende osakaal on kasvanud muude viiruste seas nüüdseks 80 protsendini. Kinnituse said 298 gripiviirust, neist 291 olid A- ja seitse B-gripiviirused. Enim on haigestunuid Lääne- ja Ida-Virumaal, Valgamaal, Pärnumaal ja Tallinnas.

E-Tervise SA andmetel on hooaja algusest haiglasse sattunud 419 patsienti, üle 60,4 protsendi neist on olnud kuni 19-aastased lapsed ja noorukid.

Haiglaravi vajanute hulgas kasvab ka vanemaealiste ja täiskasvanud patsientide osakaal, mille üheks põhjuseks võib pidada gripijärgsete tüsistuste tekkimist haigena tööl käimise tagajärjel.

Alates detsembrist on seitsme haigla andmeil vajanud gripi tõttu intensiivravi kokku 20 inimest vanuses 3–81 eluaastat, kõik patsiendid kuulusid riskirühmadesse.

Intensiivravi vajanud inimesed polnud kas gripi vastu vaktsineeritud või puudusid nende vaktsineerituse kohta kindlad andmed. Seega võib eeldada, et kõik intensiivravi vajanud patsiendid olid vaktsineerimata.

Raskekujuliste gripijuhtude (intensiivravi vajanute) ülevaade põhineb Ida-Tallinna keskhaigla, Lääne-Tallinna keskhaigla, Põhja-Eesti regionaalhaigla, Tartu Ülikooli Kliinikumi, Tallinna lastehaigla ning Viljandi ja Narva haigla andmetel.

Loe gripist veel:

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles