Ekspert toob välja levinud väärarusaama lihasmassi kasvatamisest

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihasmassi suurendamiseks tuleb süüa rohkem, kui suudad ära kulutada.
Lihasmassi suurendamiseks tuleb süüa rohkem, kui suudad ära kulutada. Foto: Wavebreakmedia ltd / PantherMedia / Wavebreakmedia ltd

Et keha rasvaprotsenti vähendada ja lihasmassi kasvatada, tuleb teha rohkem kui lihtsalt raskusi tõsta. Jõutreening on küll põhiline, kuid keha peab saama samal ajal kvaliteetset toitu, kus on nii süsivesikuid, rasva kui ka valku.

Mount Sinai PhysioLabi juhataja endokrinoloog Avigdor Arad rääkis portaalile Pop Sugar, kuidas lihasmassi kasvatamiseks toituma peab.

Arad rääkis, et paljud on valel arusaamal, et valkude söömine kasvatab lihaseid. See ei ole aga tema sõnul tõsi, sest ainuke asi, mis lihaseid kasvatab on vastupidavustreening. Lihaste lõhustamine tekitab neis ainevahetuslikku stressi. Arad seletas, et lihasmassi suurendamiseks tuleb samuti süüa rohkem, kui suudad ära kulutada.

Teine oluline punkt toitumise juures on oma makrotoitainete jaotuse määramine. Aradi sõnul hoiab valgu tarbimine kõhu kauem täis ja kiirendab ainevahetust, kuid vaid sellest ei piisa lihasmassi suurendamiseks. Lihasmassi kasvatamiseks piisab Aradi sõnul 1,2–1,5 grammist valgust keha kilogrammi kohta ning ta ei soovita süüa üle 1,8 grammi. Lisaks tuleb süüa piisavalt kaloreid ja suhkrut ehk süsivesikuid, sest muidu kasutatakse valke muuks kui lihasmassi kasvatamiseks. Lihasmassi kasvatamiseks peaks toitained jaotuma umbes 55 protsendiks süsivesikutest, 25 protsendiks valkudeks ja 20 protsendiks rasvaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles