Toitumisnõustajate nipid: kuidas teha pastaroog tervislikuks?

Juurvilju võib julgelt kasutada pastaga pooleks.

FOTO: Ishay Botbol / PantherMedia / Ishay Botbol

Makarone või pastat peetakse oma kõrge süsivesikusisalduse tõttu ebatervislikuks toiduks. Tehes roas aga mõned muudatused, saab sellest vitamiinirohke ja täisväärtuslik kõhutäis.  

Toitumisnõustajate blogis Tervislik Toitumine jagatakse kolme nippi, kuidas sageli väga rammusat pastarooga tervislikumaks teha.

1. Esmalt on oluline kasutada tavalise pasta asemel täisterapastat.

Võrreldes valge pastaga on keedetud täisterapastas poole rohkem kiudaineid, kolm korda rohkem E-vitamiini, kaks korda rohkem vitamiine B1, B3 ja folaate. Vahe tuleb sellest, et tavalised valged makaronid on valmistatud rafineeritud nisujahust. Rafineeritud teravili on puhastatud, terast on eemaldatud kest ja idu ning seetõttu väheneb oluliselt selle vitamiinide ja mineraalainete sisaldus.

2. Teiseks tuleb lisada köögivilju, mis tõstavad pastaroa vitamiini- ja mineraalisisaldust.

Köögiviljad on olulised mineraalide, vitamiinide, fütotoitainete ja kiudainete allikad. Pastaroale võib lisada juurde igasuguseid köögivilju alates porgandist kuni brokolini. Köögiviljade osakaal võib olla julgelt pooleks pastaga.

3. Kolmas nipp, millega saab lisada kasulikke rasvhappeid, on panna pastaroa sisse kala.

Kala on väga hea oomega-3-rasvhapete allikas. Tarbides neid rasvhappeid 200–250 mg päevas, väheneb südame-veresoonkonnahaiguste risk. Kuna meie toidus on polüküllastumata rasvhapetest ülekaalus oomega-6-rasvhapped (näiteks lihas), siis on oluline suurendada oomega-3-rasvhapete tarbimist, mida saab aga just rasvastest merekaladest ja meresaadusest.

Vaata blogist ka maitsvat pastaretsepti suvikõrvitsa ja lõhega.

Tagasi üles