Ööinimesest ööbikuks muutumine on vaid nädalate küsimus

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Caid kolme nädalane uneharjumuste muutmine tõi parema enesetunde.
Caid kolme nädalane uneharjumuste muutmine tõi parema enesetunde. Foto: Olaf von Lieres / PantherMedia / Olaf von Lieres

Katses leiti, et pidevalt varakult magama minemine vähendas stressi, depressiooni ning päevast unisust.

Uuringus osales 22 ööinimest, kes läksid keskmiselt magama kell 2.30 öösel ja tõusid hommikul kell 10.15. Kolme nädala jooksul paluti osalejatel tuua oma uinumise ja ärkamise ajad kaks tundi varasemaks nii töö- kui ka puhkepäevadel, vahendab Independent. Samuti paluti neid hommikul päikesevalguse käes olla, süüa hommikusööki kohe pärast ärkamist, lõunatada iga päev samal ajal ning süüa õhtusööki hiljemalt kell seitse õhtul.

Birminghami, Surrey ning Monashi ülikooli uurimuse tulemused avaldati ajakirjas Sleep Medicine. Tulemused näitasid kognitiivsete (reaktsioonikiiruse) ja füüsiliste võimete (haardetugevuse) suurenemist hommikuti. Hiline unegraafik võib olla vastuolus standardse töörütmiga ning tekitada päevast unisust ja kehvemat vaimset enesetunnet. Uurijad tahtsid teada, mida inimesed saaksid ise teha, et probleemi lahendada. Kaks tundi varem magama minemine ning ärkamine tõi uurijate sõnul osalejatele nii suurema vaimse heaolu kui ka vähendas unisust.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles