Võimalik Covid-19 ravim raskes seisundis patsiente ei aita

PM Tervis
Copy
Ravi on tõhusam viiruse varajases staadiumis.
Ravi on tõhusam viiruse varajases staadiumis. Foto: Shutterstock

Teadlased hoiatavad, et Covid-19 vastu kasutatav hüdroksüklorokviin ei pruugi raskemate juhtumite puhul patsienti aidata, vahendab NBC News.

Ameerika Ühendriikide riiklike soovituste järgi tohib väidetavalt Covid-19 vastu aitavat malaaria ravimit kasutada vaid haiglaravi vajavate patsientide puhul, kuid arstide sõnul võib see olla ravimi raiskamine. On leitud, et paljude raskes seisus ja haiglaravi vajavate patsientide puhul ravim nende seisundit ei paranda ning arstide hinnangul võiks ravimit kasutada ennetavalt siis, kui patsiendi seisund ei ole veel kriitiline.

Arstide sõnul on enamik ravimeid tõhusamad, mida varem ravikuuri alustada. Oluline on alustada ravi viiruse varajases staadiumis, mil sümptomid ei ole rasked ning viirus ei ole jõudnud organismi oluliselt kahjustada. Tõsisemate kahjustuste korral ei ole ravimist enam eriti kasu. New Yorgi pulmonoloog Hugh Cassiere North Shore Ülikooli haiglast selgitab, et tema kogemuse põhjal hüdroksüklorokviin raskes seisundis patsiente ei aita. «Ma ei ole täheldanud, et patsiendid pärast ravimi saamist kiiremini terveneksid,» ütles Cassiere.

Ka Louisiana osariigi intensiivravi osakonna arsti Josh Densoni sõnul ei ole näha, et ravim patsiente aitaks. «Pole selge, kas hüdroksüklorokviin patsientide seisundit mõjutab,» selgitas Denson. Chicago haigla intensiivravi osakonna arstid otsustasid ravimit mitte kasutada, sest puudub piisav teaduslik alus, et ravim raskes seisus patsiente aitaks. Ravimi tõhusus ning doseerimine vajab edasist uurimist, sest seni pole selge, kas uuringutes osalenud patsiendid oleksid ka ilma hüdroksüklorokviinita tervenenud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles