UURING Haiglaravi vajanutel esineb püsivaid sümptomeid viis kuud pärast Covid-19 põdemist (2)

PM Tervis
Copy
Haiglaravi vajav patseint saabumas Brasiilias jõusaali rajatud Covid-19 osakonda.
Haiglaravi vajav patseint saabumas Brasiilias jõusaali rajatud Covid-19 osakonda. Foto: Miguel Schincariol/AFP/Scanpix

Seitse kümnest Covid-19 tõttu haiglas ravil olnud inimesest ei ole viis kuud pärast väljakirjutamist täielikult taastunud, vahendab CNN uue uuringu tulemusi.

Endistel Covid-19 haiglapatsientidel oli jätkuvalt probleeme vaimse ja füüsilise tervisega: ühel viiest tekkis uus puue ja umbes sama palju inimesi ei töötanud või pidid oma tervise tõttu töökohta vahetama, näitasid Ühendkuningriigi teadlaste uuringutulemused.

Inimesed, kellel olid kõige tõenäolisemalt püsivad sümptomid, olid keskealised valged naised vähemalt kahe eelneva haigusega nagu diabeet, astma või südameprobleemid.

«Meie tulemused näitavad sümptomite, vaimse ja füüsilise tervise probleemide ning elundikahjustuste olemasolu viis kuud pärast Covid-19-ga haigestumist,» ütles Leicesteri ülikooli dotsent ja Leicesteri haiglate konsultant Rachael Evans.

«Samuti on selge, et neil, kes vajasid mehaanilist ventilatsiooni ja intensiivravi, läbeb taastumiseks kauem aega,» ütles ta, kuid rõhutas, et paljusid püsivaid probleeme ei seletanud haiguse raskusaste, viidates muudele põhjustele.

Ühendkuningriigis läbi viidud uuringus analüüsiti 1077 Covid-19 tõttu haiglaravi vajanud inimese käekäiku — kõik nad vabastati haiglast ajavahemikus 2020. aasta märts ja november.

Osalejaid jälgiti viis kuud, mille lõpuks ütles ainult 29 protsenti, et nad tundsid end täielikult paranenuna. Samas esines rohkem kui 90 protsendil inimestest vähemalt üks püsiv sümptom ja enamik koges keskmiselt üheksat püsivat sümptomit.

Kümme kõige levinumat sümptomit olid uuringu kohaselt lihasvalu, väsimus, füüsiline aeglustumine, unekvaliteedi halvenemine, liigesevalu või turse, jäsemete nõrkus, hingeldus, valu, lühiajaline mälukaotus ja aeglustunud mõtlemine.

Mõjutatud oli ka vaimset tervist – enam kui 25 protsendil inimestest olid ärevuse või depressiooni kliinilised sümptomid ja 12 protsendil traumajärgse stressihäire sümptomid.

Viis kuud pärast haiglast väljakirjutamist oli kõige raskemate püsivate sümptomitega patsientidel kõrgem C-reaktiivse valgu tase, mis on seotud kehas esineva põletikuga, selgitas Leicesteri ülikooli hingamisteede uuringute õppetooli juht ja kaasuurija Louise Wain.

«Varasemate uuringute põhjal on teada, et süsteemne põletik on seotud haiguste halva paranemisega kogu haigusspektris,» ütles Wain.

Uues uuringus oli püsiv põletik kehas seotud sümptomite raskusastmega, kuid mitte sellega, kui raskelt patsiendid olid põdenud Covid-19 infektsiooni haiglas.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles