Uuringus selgus, kui palju võtsid ameeriklased kaalus juurde piirangute ajal

PM Tervis
Copy
Piirangutega kaasnes väiksem liikumisaktiivsus.
Piirangutega kaasnes väiksem liikumisaktiivsus. Foto: Pexels

USA osariikides eelisel kevadel kehtestatud liikumispiirangute ajal täheldati, et oluliselt vähenes elanikkonna füüsiline aktiivsus, levis istuv eluviis, hakati rohkem ja sagedamini sööma, vahendab Eesti Arst.

California ülikoolis korraldatud uuringus jälgiti 37 osariigis elava 269 vabatahtliku kehakaalumuutusi ajavahemikus veebruarist maini 2020, mil kehtisid liikumispiirangud. Vaatlusalused – 48% mehed, 77% valge nahavärviga, keskmine vanus 52 eluaastat – mõõtsid jälgimisperioodi vältel kokku 28 korral oma kehakaalu ja esitasid andmed oma tervisliku seisundi kohta.

Andmete analüüsil ilmnes, et iga kuuga suurenes vaatlusaluste kehakaal kuni ühe kilogrammi võrra sõltumata nende elukoha geograafilisest piirkonnast.

Üksikisiku seisukohalt ei ole selline kehakaalu tõus kliiniliselt oluline, aga võib kauakestvate piirangute korral muutuda probleemiks. Autorite hinnangul tuleb ette näha meetmeid, et liikumispiirangute rakendamisel võimaldada inimestel säilitada füüsiline aktiivsus ja propageerida tervisliku toitumise põhimõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles