Joller: vaktsineerimise juhtimine on untsus eesmärkide ebaselguse pärast (5)

PM Tervis
Copy
Eesti perearstide seltsi juhatuse liige dr Karmen Joller
Eesti perearstide seltsi juhatuse liige dr Karmen Joller Foto: Konstantin Sednev / Postimees

«Vaktsineerimise juhtimine pole untsu läinud mitte selle pärast, et inimesed ei taha vaktsiini või on segadus AstraZeneca vaktsiiniga,» ütleb perearst Karmen Joller. «Meie vaktsiinipoliitika põhiprobleemiks on see, et vaktsineerimise eesmärgid on arstide ja poliitikute, ametnike jaoks kardinaalselt erinevad.»

Arstide jaoks on tema sõnul asi lihtne — vaktsineerida tuleb kiiresti võimalikult suur osa elanikkonnast, alustades kõige nõrgematest. «Kui samal ajal suudetakse vaktsineerida ka «vasakult», on see tervitatav juhul, kui riskirühmad seetõttu ei kannata,» kirjutab perearst sotsiaalmeediakontol.

Joller märgib, et kui vaktsineerimise juhtimisel arste ja eksperte ka päriselt kuulataks, oleks AstraZeneca vaktsiiniga seonduv ainus segadus, mida praegu avalikkusele selgitada tuleks, seotud kiiresti muutuva infoga kriisiaja teaduses. 

«Aga ka arstidel on äärmiselt keeruline orienteeruda olukorras, kus vaktsineerimist juhtiva asutuse arusaam riskirühmade olemusest iga päev muutub. Kord on kõrgeimaks prioriteediks inimesed vanuses 80+, siis 70+ koos kaasuvate haigustega, siis kõik 65+ sõltumata kaasuvatest haigustest. Selle tulemusena suunatakse vaktsiine kord siia, kord sinna, rapsitakse. Senine tegevus ei vasta ekspertidega kokku lepitud vaktsineerimisplaanile. Seetõttu on praegu vaktsiinist ilma jäänud suur osa riskirühma kuuluvatest inimestest,» sõnab Joller.

«Ega inimesedki aru saa. Inimestele on mitu kuud räägitud kahte sõnumit: 1. riskirühmad saavad vaktsiini perearsti juures ja neid kutsutakse, 2. vaktsineeri end niipea, kui võimalik.»

Joller lisab, et nädalavahetusel just nii tehtigi. «Riskirühmade inimesed ootasid perearsti kõnet ja teised püüdsid end vaktsineerida niipea, kui võimalik.»

Joller ütleb, et tema oleks lahendanud olukorra teisiti. «Nädalavahetuse olukorda poleks saanud tekkida, kui järgitud oleks ekspertidega kokku lepitud vaktsineerimisplaani.»

Vaktsineerimise juhtimine pole untsu läinud mitte selle pärast, et inimesed ei taha vaktsiini või on segadus AstraZeneca...

Posted by Karmen Joller on Teisipäev, 6. aprill 2021
Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles