Mis juhtub kehaga kui süüa nädala jooksul 1000 lisakalorit päevas?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Spordiajakiri Runner’s World vahendas American Journal of Physiology-Endocrinology uuringut, mis juhtub siis kui süüa viie päeva jooksul iga päev 1000 lisakalorit.

Uuring näitas, et lühiajaline suurem kaloraaž ei mõjuta peamisi tervisenäitajaid. Viie päeva jooksul 1000 lisakalori söömine päevas ei toonud kaasa olulisi muutusi kehakaalus, rasvamassis ega ka veresuhkrutasemes. Kuid krooniline ülesöömine, ehk näiteks kuu aja jooksul 100 lisakalori söömine päevas, oli seotud nii rasvamassi kui ka veresuhkru tõusuga.

Sellele järeldusele jõudmiseks värbasid Austraalia Deakini ülikooli teadlased kaheksa tervet noort meest, kelle keskmine vanus oli 22 aastat ja viisid nad kaloririkka dieedi juurde kaheks erinevaks ajaperioodiks: viis päeva ja 28 päeva, et mõõta pikaajalisi tulemusi.

Mõlemal ajaperioodil sõid nad päevas umbes 1000 kalorit rohkem, suurema osa sellest moodustas töödeldud toiduained nagu kartulikrõpsud, šokolaad ja kaloririkkad joogid. Nende kaalu, rasvamassi, veresuhkru ja insuliini taset mõõdeti enne uurimisperioodi algust ja uuesti pärast mõlema dieedi ajakava.

Viiepäevase perioodi lõpus suurenes osalejate vistseraalne rasv, rasv mis koguneb kõhuorganite ümber, 14 protsenti. Kuid muudes kehaehituse mõõtmistes ei olnud viiepäevasel liigsöömisel suurt mõju. 28 päeva lõpuks oli aga hoopis teine ​​lugu. Kuu lõpus kasvas katseisikute rasvamass ligi 1,4 kilogrammi võrra, mis viis nende keskmise kaalutõusu umbes 2 kilogrammini.

Kui olete kalorite jälgimises hoolikas, siis ärge muretsege kui teie kaloraaž on mõnel päeval suurem, see ei oma lühemas plaanis kehale mitte mingisugust mõju, vahendab Runner’s World.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles