Allergiaravimitel on ootamatu mõju füüsilisele treeningule

PM Tervis
Copy
Kevadine õietolmuallergia kimbutab paljusid inimesi.
Kevadine õietolmuallergia kimbutab paljusid inimesi. Foto: Shutterstock

Puud on rohelised ja see tähendab kevadet. Umbes miljoni allergilise taanlase jaoks tähendab see ka seda, et kevadiste allergiate aeg on ohtlikult lähedal. Taanis tehtud uuring näitab, et allergiaravimid ei mõju treeningule hästi, vahendab Dr DK.

Võitluses punaste silmade, nohu ja aevastamisega pöörduvad paljud inimesed erinevate allergiatablettide poole. Hiljuti avaldatud Kopenhaageni ülikooli uus uuring näitas, et allergiaravimid mõjutavad negatiivselt trenni tegemist.

Uuringus sai üks rühm kaltsiumitablette, teine ​​aga tund enne treeningut antihistamiinikume (ravimid, mida kasutatakse allergiliste seisundite korral), mis olid samaväärsed nelja allergitabletiga. Teadlased uurisid noori mehi pärast kuuenädalast intervalltreeningute perioodi ja leidsid, et antihistamiinikume saanud rühmal ei ole märgata, et füüsiline vorm oleks paranenud.

Kopenhaageni ülikooli spordi- ja toitumisinstitutsiooni professor Lasse Gliemanni sõnul võetakse allergiaravimeid liiga kergekäeliselt ja neid peetakse täiesti kahjututeks ravimiteks. Läbiviidud uuring näitab aga, et allergiaravimid vähendavad stressireaktsiooni kehas, mille tõttu vähenevad füüsilise tegevuse kasulikud mõjud. 

Parema tulemuslikuse said need, kellele manustati kaltsiumitabletti. Allergiaravimit saanud inimesed ei olnud kuue nädalaga suurendanud ka lihasmassi. Tegemist on esimese uuringuga, mis kinnitab, et allergiaravimid mõjutavad treeningu tõhusust.

Uuringu läbiviijad tuletavad siiski meelde, et käsimüügi allergiaravimeid peaks siiski allergiate korral võtma, kuid neid peaks kasutama ettevaatusega. 

«Meie testis olid annused suuremad kui tavaliselt, kuid sellegipoolest võib selguda, et ka väiksemad annused mõjutavad treeningut negatiivselt,» ütleb Lasse Gliemann. 

Rohkem terviseuudiseid saab lugeda tervis.postimees.ee leheküljelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles