Teadlased leidsid, kuidas mõjutas koroonapandeemia uneharjumusi

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Treenimine on üks aspekt, mis parandab unekvaliteeti. Siiski ei ole sellest mingit kasu, kui veeta suure osa ajast enne uinumist ekraanide ees, kirjutab Runner's World

Ajakirjas Sleep ilmunud uus uuring vaatles Itaalias Covid-19 karantiini ajal kahte perioodi - piirangute kolmandat nädalat ja seitsmendat nädalat. Veebipõhise uuringu abil kogusid uurijad 2000 inimeselt andmeid une kvaliteedi, unetuse sümptomite ja ekraanide kasutamise kohta. 

Tulemused olid hämmastavad, ligikaudu 92% inimestest teatas elektrooniliste seadmete kasutamise suurenemisest esimese ja teise uuringu vahel, samuti oli kõigil vastajatel suurenenud unetusprobleemid, süvenenud lühemad ja hilisemad uneajad ning hilisem ärkamise kellaaeg. 

«Covid pakkus ideaalse konteksti, et tuua välja tehnoloogia kahjulik mõju elanikkonna unele.»

Umbes 7% vastajatest teatas õhtuse ekraaniaja vähenemisest ja märkis, et ka unekvaliteet on paranenud. Samuti teatasid nad varem magama minemisest. Veelgi vähemal vastajate grupil, umbes 1%, ei olnud nutiseadmete harjumused muutunud ja unerütmis erinevusi ei täheldatud. 

Kuigi tulemused näivad olevat Covid-spetsiifilised, rakendati neid tõenäoliselt veel mujal maailmas. 

«Covid pakkus ideaalse konteksti, et tuua välja tehnoloogia kahjulik mõju elanikkonna unele,» sõnas uuringu autor dr. Federico Salfi, «Arvestades kaasatud toimemehhanisme, arvame, et meie järeldusi saab kindlasti üldistada ka tulevikku, kuna tehnoloogiad leiavad meie igapäevases rutiinis üha rohkem ruumi.»

Miks on ekraaniaeg nii ahvatlev?

«Põhjus, miks liiga palju ekraaniaega enne magamaminekut võib unekvaliteedi segi pöörata, on seotud sellega, kuidas (sinine)valgus mõjutab samaaegselt bioloogilisi ja kognitiivseid funktsioone,» lisas Salfi. 

Pikaajaline ekraanivalgusega kokkupuude enne uinumist mõjutab bioloogilist ööpäevarütmi imiteerides päikesevalgus mõju. See pärsib melatoniini ehk peamist unehormooni, mis reglueerib une ja ärkveloleku rütmi. 

«Samuti neutraliseerib õhtune elektroonikaseadmete ülekasutamine emotsionaalselt laetud sisu tõttu loomuliku unisuse.»

Mis aitab?

  • Looge oma rutiin, mida sooritate 30-60 minutit enne uinumist. See ei tohiks hõlmata ekraanide vaatamist. 
  • Telefoni võiks jätta ööseks teise tuppa laadima. Nii ei sega häälteavitused und. 
  • Regulaarne treenimine parandab unekvaliteeti. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles