Päevatoimetaja:
Marilin Vikat
Saada vihje

Hommikusöögi vahelejätmine võib põhjustada toitainete puudust

Copy
Artikli foto
Foto: Shutterstock

Hommikusöögi korrapärane puudumine võib põhjustada toitainete defitsiiti, kirjutab Medical News Bulletin

Teadlased püüdsid teha kindlaks, kas hommikusööki söövatel täiskasvanutel oli toitainete kogutarbimine erinev nendest, kes hommikusööki ei söönud.

Uuring hõlmas enam kui 30 000 täiskasvanut, kes andsid 24 tunni jooksul ise teada, mida nad sõid. Seejärel kasutasid teadlased seda teavet osalejate toitainete tarbimise arvutamiseks ja rühmitasid nad vastavalt sellele, kas nad olid hommikusöögi vahele jätnud või mitte.

Uuringust ilmnes, et hommikusöögi vahele jätnud inimesed tarbisid 24-tunnise perioodi jooksul rohkem energiat, süsivesikuid, rasva ja suhkrut kui hommikusööki nautinud inimesed. 

Oluline on see, et neil inimestel oli 24-tunnise perioodi vältel vähem tõenäoline vitamiinide ja mineraalide, nagu folaadi, kaltsiumi, raua, A-vitamiini, B-vitamiini, C-vitamiini ja D-vitamiini minimaalne tarbimine.

Teadlaste sõnul võib see osaliselt olla tingitud suupisteharjumustest. Suupisted aitavad tõsta söögikordade vahel kaloraaži inimestel, kes hommikusöögi vahele jätsid.  

Kokkuvõttes sõid hommikusöögi vahele jätnud inimesed päeva jooksul rohkem kaloreid kui need, kes hommikusööki sõid. 

Tagasi üles