Miks on treenimine vaimsele tervisele hea?

PM Tervis
Copy
Foto: Shutterstock

Füüsiline aktiivsus tagab tervisliku kehakaalu ja vähendab luumurdude riski, kuid lisaks võib hea füüsiline vorm vähendada paljude haiguste, sealhulgas vähiriski. Medical News Bulletin pani kirja põhjused, miks treenimine on hea vaimsele tervisele. 

Treenimine aitab vähendada ärevust, stressi, pingeid ja taastumist alkoholist, narkomaaniast või suitsetamisest. Uuringud rõhutavad, et isegi vähene füüsiline aktiivsus vaba aja veetmisel aitab ennetada psüühikahäireid.

Lastega tehtud uuringud näitasid, et treenimine aitas lastel saada hakkama ärevusega ja olla vastupidavam. Meeskonnaspordiga tegelevatel noortel on madalam depressioonisümptomite oht kui individuaalsporti harrastavatel noortel. Lisaks vähenesid pärast kahenädalase aeroobse treeningu programmi selles osalejatel posttraumaatilise stressi sümptomid. 

Füüsiline treening aitab parandada und, tõstab enesehinnangut ja enesekindlust, toetab kognitiivseid funktsioone, vähendab muremõtteid ja stressi, leevendab ärevust, pakub eesmärgi- ja saavutustunnet, suurendab energiat, vähendab väsimust, vähendab põletikku ning hoiab vaimselt erksana. See kehtib ka regulaarse madala tasemega aktiivsuse puhul. 

Treenimine ei peaks olema kohustus, vaid meelepärane tegevus. Treenimise võib asendada kõnni, lumelükkamise, aiatööde, muruniitmise või muude majapidamistöödega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles