AVASTUS Levinud ravim vähendab koroonaviirusnakkust 70 protsendi võrra (1)

PM Tervis
Copy
Covid-19 osakond Korsikal. Teadlased plaanivad järgmiseks ravimiga kliinilisi katseid koroonaviirushaigetel.
Covid-19 osakond Korsikal. Teadlased plaanivad järgmiseks ravimiga kliinilisi katseid koroonaviirushaigetel. Foto: PASCAL POCHARD-CASABIANCA/Scanpix

Ravim, mida tavaliselt kasutatakse vere rasvhapete ebasoodsa taseme raviks, võib vähendada SARS-CoV-2 viiruse põhjustatud infektsiooni kuni 70 protsenti, selgus teadusajakirjas Frontiers in Pharmacology ilmunud rahvusvahelisest uuringust.

Uurimisrühm tuvastas, et fenofibraat ja selle aktiivne vorm fenofibriinhape võivad oluliselt vähendada SARS-COV-2 nakkust inimese rakkudes. Oluline on see, et infektsiooni vähenemine saavutati ravimi kontsentratsioonide abil, mis on ohutud ja saavutatavad fenofibraadi standardse kliinilise annuse kasutamisel.

Fenofibraat, mis on heaks kiidetud kasutamiseks enamikus maailma riikides, on suukaudne ravim, mida praegu kasutatakse selliste seisundite raviks nagu kõrge kolesterooli ja lipiidide (rasvhapete) sisaldus veres.

Meeskond plaanib nüüd läbi viia kliinilised uuringud, et testida ravimit haiglaravi saavatel Covid-19 patsientidel.

Covid-19 põhjustav viirus SARS-CoV-2 nakatab organismi, kui viiruse pinnal olev ogavalk kinnitub peremeesraku pinnal olevale ACE2 retseptorile. Uuringus testis meeskond juba olemasolevate ravimite paneeli, sealhulgas fenofibraati, et teha kindlaks kandidaadid, kes häirivad ACE2 ja ogavalgu interaktsiooni.

Olles tuvastanud hea kandidaadina fenofibraadi, testisid nad seejärel ravimi tõhusust laboris rakkudes oleva nakkuse vähendamisel, kasutades 2020. aastal isoleeritud SARS-CoV-2 viiruse algseid tüvesid. Nad leidsid, et fenofibraat vähendas rakkudes nakkuskoormust kuni 70 protsenti.

Avaldamata täiendavad andmed näitavad ka, et fenofibraat on võrdselt efektiivne SARS-CoV-2 uuemate tüvede, sealhulgas alfa- ja beeta variandi vastu ning selle efektiivsuse uurimine delta tüve vastu on pooleli.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles