WHO eksperdid: Covidi päritolu otsimine on takerdunud (2)

Copy
Koroonatest.
Koroonatest. Foto: Dmitri Kotjuh / Järva Teataja

Miljoneid inimesi tapnud ja majandusi laastanud koroonaviiruse algpäritolu otsing võib pöördumatult takerduda, hoiatasid ÜRO ülesandel tegutsevad teadlased kolmapäeval.

Maailma Terviseorganisatsiooni WHO meeskonna esialgne raport, mis põhines jaanuaris Hiinas Wuhanis tehtud uurimismissioonil, tegi järelduse, et SARS-CoV-2 viirus võis kanduda vaheperemehe kaudu inimestele nahkhiirtelt.

Konkureerivat hüpoteesi, mille järgi võis viirus lekkida Wuhani viroloogialaborist, peeti äärmiselt ebatõenäoliseks. Ajakirjas Nature avaldatud selgituses ütlesid teadlased, et missioon oli mõeldud kui esimene samm protsessis, mis on seiskunud.

«SARS-CoV-2 päritolu otsimine on kriitilises seisus,» kirjutasid nad. «Võimaluste aken selle olulise uurimuse läbiviimiseks sulgub kiiresti.»

Bioloogilise jälje leidmine haiguse varajase algleviku kohta muutub raskemaks, kuna tõendid kaovad või muutuvad rikutuks.

Vähem kui kaks nädalat enne seda avaldust ärgitas WHO Hiinat esitama informatsiooni Covid-19 kõige varasemate juhtumite kohta.

See peaks puudutama andmeid 2019. aasta detsembris avastatud 174 juhtumi kohta, mida Hiina pole varasema uuringu käigus jaganud, väitsid eksperdid. WHO uurijate sõnul lepiti varem kokku, et uuringu teises faasis see puudujääk laheneb.

Hiina lükkas aga selle kuu alguses WHO taotluse uuringuid jätkata üldse tagasi, öeldes, et jaanuaris läbi viidud uuring on piisav ning täiendavate andmete nõudmine lähtub poliitikast, mitte teadusest.

USA luureasutused esitasid teisipäeval president Joe Bidenile raporti, mis vaatleb nii haiguse leviku loomadelt alguse saamise versiooni kui ka laborilekke hüpoteesi.

Tulemuste kohta öeldakse, et need pole ammendavad, sest Hiinast pole andmeid saadud.

WHO meeskond märgib oma kommentaaris, et praegused andmed ei toeta laborilekke stsenaariumi. Ükski eelmise uurimuse proriteetidest ei viidanud sellele võimalusele.

Teadlased rõhutasid vajadust jälgida kõige varasemaid Covid-juhtumeid haigusteadete ja antikehade uuringute kaudu nii Hiinas kui ka väljaspool seda. Samuti kutsusid nad edasi uurima metsloomakasvandusi ja nahkhiiri.

Kuna SARS-CoV-2 antikehad vähenevad, siis täiendavate proovide tegemine enne detsembrit 2019 haigestunutega annab järjest vähem tagasisidet, tõdesid teadlased.

Samuti lisasid nad, et paljud uurimiseks huvi pakkunud metsloomafarmid on suletud ja loomad tapetud.

Kommentaarid (2)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles