Kolm näpunäidet, kuidas alustada sügisel jooksutrennidega

PM Tervis
Copy
Jooksjad.
Jooksjad. Foto: Shutterstock

Sügis on populaarne aeg uute hobidega alustamiseks, Canadian Running pani kirja soovitused, mida peaks enne jooksurajale minemist teadma. 

1. Sobilik riietus

Sügisel temperatuur langeb, õhk on karge ja kosutav, mis teeb ka jooksmise mugavamaks. Kuid samuti võib sügis olla keeruline aeg, et mõelda välja, mida selga panna, võttes arvesse ilma- ja temperatuurimuutusi. 

Soovitatakse järgida lihtsat reegilt: lisa praegusele temperatuurile 10 kraadi ja riietu vastavalt sellele. Ehk kui väljas on 15 kraadi, siis riietuge selle järgi, mis te paneksite selga 25 kraadiga. See riietus, mis alguses võib tunduda mugav, võib kiiresti muutuda palavaks ja ebamugavaks, sest jooksmisel kehatemperatuur tõuseb. 

Tuleb teada, et riietus peaks olema kihiline ja mugav. Kihiline riietus aitab ära hoida külmetust. Materjali poolest tasub vältida puuvilla, mis imab niiskust ja teeb trenni ebamugavaks. Parem on valida materjal, mis on kerge ja aitab vältida hõõrdumist. Sama reegel kehtib ka sokkide kohta. 

2. Soojendus on hea treeningu alus

Kui olete terve päev istunud või vähe liikunud, võivad esimesed kilomeetrid joostes tunduda väga rasked. Seda seetõttu, et keha on ettevalmistamata. Soojendus ei pea olema väga pikk ja selle eesmärk ongi keha soojaks saada. Piisab ka viiest või kümnest minutist reipast jalutamisest. 

3. Toitumine ja vesi on esmatähtsad

Regulaarselt treenides on õige toitumine ja vedeliku tarbimine olulise tähtsusega. Tervislik toit annab energiat ja siis tunnete end ka jooksurajal palju paremini. Ärge unustage päeva jooksul vett juua, siis ei teki hiljem dehüdratsiooni.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles