Müüt või tõde: värsked köögiviljad on toitvamad kui külmutatud? (1)

PM Tervis
Copy
Köögivili. Foto on illustreeriv.
Köögivili. Foto on illustreeriv. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

«Uuringud on leidnud, et värsketel ja külmutatud köögiviljadel on enam-vähem sarnane toiteväärtus, külmutatud köögiviljadel mõnikord isegi suurem,» ütleb toitumisteadlane, TTÜ emeriitdotsent Tiiu Liebert.

Köögiviljade farmist poeletile jõudmiseks võib kuluda päevi, vahest isegi üle nädala, kusjuures väheneb viljade toiteväärtus, eriti vitamiinisisaldus, samuti halveneb välimus, nendib Liebert. Seda kinnitab tema sõnul ka uurimus, kus leiti, et ligi 22 protsenti Eesti kaupluses müümata köögiviljast kantakse maha.

«Köögiviljade kasvatamine oma aiamaal ja nende söömine vahetult pärast korjamist on väga toitev ja odav viis. Aastaringsel köögiviljade söömisel on heaks alternatiiviks külmutatud köögiviljad, kusjuures soovitatakse süüa erivärvilisi köögivilju vähemalt 200-300 grammi ööpäevas,» ütleb toitumisteadlane. 

Enamik köögivilju blanšeeritakse paar minutit enne külmutamist kuumas vees, et inaktiveerida ensüüme, mis võivad põhjustada ebasoodsaid värvi, maitse, lõhna ja toiteväärtuse muutusi, lisab Liebert.

«Kuna soovitatakse süüa iga päev piisavalt köögivilju, võib sügavkülmikus käepärast olev köögiviljade varu olla lihtne ja tasuv viis rohkem neid süüa.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles