Uutest andmetest selgub, kuidas muutub kuude möödudes Pfizeri vaktsiini tõhusus

PM Tervis
Copy
Vaktsineerima oodatakse kõiki üle 12-aastaseid ja alaealistel on vajalik vanema nõusolek.
Vaktsineerima oodatakse kõiki üle 12-aastaseid ja alaealistel on vajalik vanema nõusolek. Foto: Kristjan Teedema

Pfizer/BioNTechi vaktsiini efektiivsus koroonaviiruse nakkuse ennetamisel langes kuus kuud pärast teist annust 88 protsendilt 47 protsendini, vahendab Reuters.

Esmaspäeval avaldati teadusajakirjas Lancet andmed, mida USA tervishoiueksperdid kasutasid eelnevalt tõhususdoosi vajaduse hindamisel.

Analüüs näitas, et isegi koroonaviiruse väga nakkava deltavariandi puhul püsis vaktsiini tõhusus haiglaravi ja surma ärahoidmisel kõrge – vähemalt 90 protsenti kuue kuu vältel.

Andmed näitavad, et nakatumise tõenäosuse kasv on tingitud tõhususe vähenemisest, mitte nakkavamatest variantidest, ütlesid teadlased.

Pfizeri ja hoolekandeasutuse Kaiser Permanente'i teadlased uurisid umbes 3,4 miljoni Lõuna-California inimese elektroonilisi terviseandmeid ajavahemikus detsember 2020 – kui vaktsiin esimest korda kättesaadavaks sai – ja august 2021.

«Meie tüvespetsiifiline analüüs näitab selgelt, et (Pfizer/BioNTech) vaktsiin on efektiivne kõigi praeguste murevariantide, sealhulgas delta vastu,» ütles Pfizeri vaktsiiniekspert Luis Jodar.

Vaktsiini efektiivsus deltavariandi vastu oli pärast esimest kuud 93 protsenti, nelja kuu pärast kahanes see 53 protsendini. Teiste koroonaviiruse tüvede vastu langes efektiivsus 97 protsendilt 67 protsendini.

«Meie jaoks viitab see sellele, et delta ei ole «põgenev tüvi», mis väldib täielikult vaktsiinikaitset,» ütles uuringu juht Sara Tartof.

«Kui see nii oleks, poleks me tõenäoliselt pärast vaktsineerimist kõrget kaitset näinud, sest vaktsineerimine sel juhul ei töötaks. See algaks madala kaitsega ja jääks madalaks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles