AVASTUS Covidi varvaste tekkepõhjus võib olla selgunud (42)

PM Tervis
Copy
Punakas-lillakad nahakahjustused ehk «covidi varbad» ilmnesid sagedamini nendel patsientidel, kes põdesid haiguse kergemat vormi. Laiguline ja punakas või sinakas võrgutaoline lööve esines aga sagedamini raskemate juhtudel.
Punakas-lillakad nahakahjustused ehk «covidi varbad» ilmnesid sagedamini nendel patsientidel, kes põdesid haiguse kergemat vormi. Laiguline ja punakas või sinakas võrgutaoline lööve esines aga sagedamini raskemate juhtudel. Foto: Shutterstock

Vahetult pärast pandeemia puhkemist eelmisel aastal oli arstid hämmingus – väiksel osal patsientidest, peamiselt teismeliste ja noorte täiskasvanute hulgast, esines varvastel külmakahjustusega sarnanev punetus, kirjutab New York Times.

Seda seisundit hakati nimetama Covidi varvasteks. Neid, nagu lõhna- ja maitsemeele kadumist, peeti veel üheks kummaliseks märgiks haigusest, kuigi enamiku patsientide test oli koroonaviiruse suhtes negatiivne. Arstidel oli raske seost selgitada.

Kahjustused on heleda nahaga inimestel punased või lillakad, tumedama nahaga inimestel sageli tumepunased või pruunid. Need põhjustavad valusat põletus- või sügelustunnet ning mõnikord raskendavad jalatsite kandmist või kõndimist.

Nüüd heidab Prantsusmaa uuring, mis avaldati ajakirjas British Journal of Dermatology, veidi valgust Covidi varvaste tekkepõhjustele. Uuringud näitavad, et kahjustused võivad olla kõrvalmõju immuunsüsteemi äkilisest üleminekust nii-öelda kõrgemale käigule vastuseks kokkupuutele viirusega, mis võib kahjustada selle käigus rakke ja kudesid.

Prantsuse teadlased analüüsisid vereproove ja nahabiopsiaid 50 patsiendilt, kellel esinesid aprillis 2020 esmakordselt külmakahjustusega sarnanevad kahjustused ja kes suunati Pariisi St. Louis'i haiglasse. Veidi rohkem kui pooltel patsientidest esines muid Covid-19-le viitavaid sümptomeid, nagu köha, õhupuudus ja lõhna kadu, kuid kõigil neil oli PCR-test viiruse suhtes negatiivne.

Proovid näitasid kõrget I tüüpi interferooni taset – see on valk, mis aktiveerib keha immuunsüsteemi viiruste vastu võitlemiseks, kuid võib samuti organismi kahjustada. Teadlased tuvastasid ka kõrge antikehade taseme, mis võib tahtmatult rünnata keha enda rakke.

Uuring näitab, et kahjustustes võib oma osa olla ka ebanormaalsetel veresoonte muutustel.

Kuigi koroonaviirusnakkuse ja varvaste kahjustuste vaheline seos on endiselt vastuoluline, kirjutasid autorid, et külmakahjustusega sarnanevate sümptomite tõus Covid laine ajal lisab usutavust nende seosele.

Selgitus Covidi varvaste taga pole täiesti üllatav — üks haiguse iseloomulikest tunnustest on immuunsüsteemi ülereageerimine, mida nimetatakse tsütokiinide tormiks,ja mis võib lõppkokkuvõttes põhjustada rohkem kahju kui viirus ise.

Kommentaarid (42)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles